Tigre de Paper enceta una línia infantil amb les biografies de Neus Català, Montserrat Roig i Puig Antich

El segell crític i radical publicarà a la primavera Federici, Cartwright, Davis i Salvador Lladó

Tigre de Paper, el segell de la cooperativa Cultura21, té previst publicar el 2020 fins a 25 títols de pensament crític i radical, una línia que defineix la seva filosofia: "Som una de les editorials més crítiques de l'Estat i en català, la qual cosa és un valor i un tret identitari", defensa l'editor Marc Garcés. En menys de deu anys de vida, el segell s'ha anat fent un forat, i això sense grans inversions externes, mantenint la seva independència econòmica envers els grans grups. De moment, ja compten amb una comunitat formada per prop de mil persones associades a diversos projectes de la cooperativa. Per consolidar aquest creixement, que s'ha fet, tal com assenyala Garcés, "a poc a poc i des de la base", engegaran de cara a Sant Jordi una primera col·lecció infantil amb biografies de personatges catalans adreçades a nens i nenes d'entre 7 i 11 anys. Neus Català, Montserrat Roig i Salvador Puig Antich són els tres primers noms. "Són històries d'herois i heroïnes diferents d'aquells a què les criatures estan acostumats, perquè aquests són reals, són persones que han dedicat la seva vida a la justícia", opina l'editor. Els textos estan escrits per Oriol Gilibets i les il·lustracions són de David Agrio, mentre que  Carles Viñas s'ocupa de l'assessorament històric.

Pel que fa a les novetats hivern-primavera, publicaran La Bretxa i L'esquerra contra la Unió Europea, d'Anthony Cartwright; Brigadistes, vides per la llibertat, de Jordi Martí; Bruixes, caça de bruixes i dones, el tercer llibre que treuen de Sílvia Federici; La bossa o la vida, de Salvador Lladó, un manifest "clar i concís" –en paraules de Garcés– sobre les principals causes de l'emergència climàtica i propostes per capgirar la situació; Podem abolir les presons?, d'Angela Davis, amb pròleg de Jordi Cuixart i epíleg de David Fernàndez; Amiant, d'Alberto Prunetti, i Necessitem camarades, de Jodi Dean.

D'altra banda, l'editorial amb seu a Manresa està en procés de compra de les principals col·leccions d'Edicions Bellaterra, fundada el 1973 i que des del 1992 porta José Luis Ponce. "Ja fa temps que ens plantejàvem què passaria amb l'editorial a la nostra jubilació, i volíem que tingués una continuïtat i es conservés –exposa Ponce–. Hem tingut altres ofertes per portar-la, però hem triat Tigre de Paper perquè confiem en el projecte de Cultura21, sòlid i consolidat". Cultura21 ha fet una emissió de títols participatius per adquirir les principals col·leccions de l'editorial. En total s'han emès 300 títols a 1.000 euros cada títol. De moment, han assolit el 50% del repte que es van marcar.

El col·lectiu Wu Ming, a la Fira Literal

La Fira Literal ha revelat un dels noms que protagonitzarà la sisena edició, que tindrà lloc els dies 22, 23 i 24 de maig: es tracta del col·lectiu d'escriptors italians Wu Ming Foundation, més conegut com a Wu Ming, autors, entre d'altres, d' Altai i Proletkult (novetat de Tigre de Paper d'aquest 2020). La seva literatura es coneix com a nova èpica italiana. El nom procedeix del xinès, en què " wu ming" tant pot significar "anònim" com "cinc persones" depenent de com es pronunciï la primera síl·laba. El 1999, amb el nom de Luther Blissett, van publicar la novel·la Q

Pel que fa a la Fira Literal, de moment ja hi ha inscrites un centenar d'editorials que participaran en aquesta fira d'idees i llibres radicals, que se celebra a la Fabra i Coats i a l'Ateneu l'Harmonia, a Barcelona.