Còmics

Brussel·les i París posen la catifa vermella al Tintín d' Spielberg

Steven Spielberg i Peter Jackson presenten avui a Brussel·les i a París 'El secret de l'unicorn', l'esperada adaptació cinematogràfica de les aventures del reporter belga.

Tintin i el capità Haddock parteixen avui a l'abordatge de les pantalles d'arreu del món amb la première de El secret de l'unicorn a Brussel·les i París, on el jove reporter belga compartirà escenari amb el director nord-americà Steven Spielberg. Als carrers, als trens i als diaris, els "belgues més famosos" han envaït en els darrers dies Brussel·les. Els cartells de la pel·lícula fins i tot s'han posat abans que el del Consell Europeu, que diumenge acollirà una cimera de líders de la Unió Europea, vista com a crucial per a la crisi del deute. "Ens aniria bé que Tintín ens ajudés a salvar l'euro", va comentar, amb un somriure, un funcionari europeu davant la seu del Consell. El jove aventurer, però, està cridat a  complaure  els centenars de sales de cinema europees a partir de dimecres emetran en 3D El secret de l'unicorn a partir de dimecres. Només a França, la pel·lícula s'estrenarà en 800 pantalles, d'acord amb Sony Pictures.

"La pel·lícula és esperada amb entusiasme. Tenim curiositat de veure com Tintín serà tractat per Hollywood", declara l'arxiver Dominique Maricq, autor de diversos llibres i estudis sobre Tintín i Hergé. Com altres "tintinòlegs", Maricq es congratula de la decisió de Steven Spielberg per llançar la seva pel·lícula a Brussel·les i no a Los Angeles o a Londres, on se solen celebrar les vistes prèvies de les pel·lícules més taquilleres. "És un gest valuós. Des del principi, també hem estat agraïts pel compromís de Spielberg i Peter Jackson (el productor) per mantenir l'esperit europeu de Tintín. No l' han volgut convertir en un heroi nord-americà ", va dir. Durant les entrevistes, els dos cèlebres cineastes han posat l'èmfasi en el seu desig de "no trair l'obra d'Hergé", de la qual Spielberg va adquirir els drets el 1981 després d'haver descobert els àlbums. "No hem d'oblidar que Spielberg és l'únic cineasta en el qual Hergé va confiar al llarg de la seva vida", diu Maricq.

A Brussel·les i a París, el director estarà acompanyat per l'actor Jamie Bell (Tintín), Gad Elmaleh (Omar Ben Salaad) i Joe Letteri, el supervisor d'efectes visuals de "motion capture", o "captura de moviment ", pels quals ha sigut guardonat amb quatre premis Oscar. Per celebrar la première, se celebrarà una desfilada de cotxes d'època dels àlbums de Tintin al centre de la ciutat, una altra d'acròbates, i s'instal·larà un miral de 300 metres quadrats que evoca els viatges del reporter del Petit vingtième.

A la tarda, l'equip de la pel·lícula farà el salt a París en un tren d'alta velocitat Thalys per presentar els colors d' El secret de l'unicorn per arribar a París. Està previst que unes 2.500 persones (1.700 persones i 800 espectadors de pagament) assisteixin a l'estrena al Grand Rex. "Les entrades que han sortit a la venda s'han exhaurit en pocs minuts. Hem decidit programar una altra projecció pública a mitjanit", va declarar Axel Foye, portaveu de Sony França. Amb l'èxit pr àcticament assegurat a Europa, els productors, però, volen anar cap als EUA, on serà la pel·lícula llançada aprofitant la temporada nadalenca. Tintín és un desconegut en la terra del còmics. El fet que la pel·lícula porti el segell d' Spielberg i Jackson hauria de tenir un paper clau per atraure els espectadors. Si la resposta del públic és positiva, es farà una segona pel·lícula de Tintín el 2012, dirigida aquesta vegada per Jackson. Amb el títol de Tintín i el Temple del Sol, està inspirada en l'àlbum homònim i en Les set boles de cristall . Si aquesta també va bé, es podria fer una tercera pel·lícula.