HISTÒRIA
Cultura 22/03/2012

200 objectes del Titanic s'exposen al Museu Marítim de Barcelona

Una exposició amb tots els secrets del vaixell i records de les 2207 persones que hi viatjaven commemora el centenari del naufragi

Laura Serra
2 min
'Titanic. The Exibition', al Museu Marítim

BARCELONAEl 10 d'abril de 1912 el vaixell RMS Titanic va salpar de Southhampton. El 14 d'abril, quan faltaven 20 minuts per les 12 de la nit, s'enfonsava per culpa d'una topada amb un iceberg al nord de l'oceà Atlàntic. Hi viatjaven 2207 persones i en van morir 1492. No hi havia prou bots salvavides per a tants tripulants i les ordres del capità Smith van ser salvar primer dones i nens. La majoria eren passatgers de primera classe que van tenir accés més ràpid a coberta. Els de tercera, gent que havia estat treballant anys per pagar un passatge de 8 pounds (que equivalia al que guanyava una família en un any), van arribar massa tard i només van poder observar com el transatlàntic més gran vist fins llavors s'enfonsava. L'orquestra, diuen, tocava.

'Titanic. The Exibition' torna per segon cop a Barcelona, al Museu Marítim, després d'haver-se inaugurat el 2004 en motiu del Forum. La van visitar 90.000 persones i ara esperen arribar a les 200.000. La mostra ha crescut amb peces recuperades dels supervivents o dels familiars dels difunts. Hi ha objectes recuperats del fons del mar i reproduccions de camarots (de primera i tercera), passadissos, l'escalinata, maquetes del vaixell i fins i tot una placa de gel, per palpar com devia ser morir per congelació. El 80% dels morts no es van ofegar, sinó que es van congelar a l'aigua malgrat que duien salvavides. La mostra destria el mite de la realitat, la pel·lícula de la història, però també ajuda a fer créixer la curiositat per aquell fatídic 14 d'abril d'ara fa 100 anys.

El 14 d'abril del 2012 es farà una commemoració especial a Barcelona d'aquell accident. Hi haurà un sopar de gala on es menjarà el mateix que s'oferia al vaixell, hi haurà historiadors i familiars, i se seguirà al minut tot el que va passar el 1912. El Museu Marítim també oferirà diverses activitats parel·leles.

stats