ART
Cultura 09/06/2012

Totes les pistes del claustre de Palamós

El misteri del claustre de Palamós va sumant noves pistes. Dilluns va sortir a la llum que un conjunt instal·lat al jardí d'una finca privada de l'Empordà podria ser romànic. La seva autenticitat s'ha posat en entredit.

Laura Serra
3 min
Totes les pistes del claustre de Palamós

BARCELONA.Aquesta setmana l'art romànic ha sigut portada de diaris. La descoberta d'un claustre en una masia de luxe de Palamós va fer saltar l'alarma: ¿una joia sense catalogar? Després de la notícia destapada per El País les pistes per descobrir-ne l'autenticitat han anat apareixent com un culebró. L'últim capítol, ahir: hi van entrar els experts i tot apunta que és original.

Es descobreix un claustreDilluns un historiador revela el cas a

El País i sorprèn el sector

El professor d'art medieval de la Universitat de Girona Gerardo Boto assegura en les jornades Art Fugitiu - que organitza l'EMAC (el grup d'investigació d'art romànic i gòtic de la Universitat de Barcelona)- que en una masia de Palamós, el Mas del Vent, hi ha un claustre romànic que no està inventariat. El va descobrir en una revista de decoració francesa el 2010, AD , i va deduir per les fotografies que podia ser original. El País va descobrir el cas. Al diari, el professor comparava el complex -que els propietaris mai li havien deixat visitar- amb els de Silos, a Burgos, i Santa Maria de Ripoll. La sorpresa del món acadèmic va ser majúscula, però no tant al territori, on ja se sabia que existia. A l'Arxiu Municipal de Palamós hi ha fotos del muntatge del claustre el 1959.

La Generalitat actuaDes de Patrimoni es posa el cas en mans de la fiscalia dimarts

L'associació Amics del Romànic ja havia demanat a la propietat -l'empresa Explotaciones Agrícolas y Forestales Brugarol SA- poder entrar al jardí de la finca, però no van rebre resposta i van portar-ho a l'administració. Dimarts el director general de Patrimoni, Joan Pluma, fa públic que s'han enviat tres requeriments als propietaris de la finca per examinar el claustre i no han rebut mai resposta. Per això posa el cas en mans de la fiscalia: si és un bé patrimonial s'ha de protegir i registrar.

Els amos hi treuen ferroEn un comunicat revelen que dubten de la seva autenticitat

Dimecres al vespre l'empresa propietària de la finca -que lloga per internet el grup Rough Luxe- explica en un comunicat que el claustre va ser adquirit per Hans Engelhorn el 23 de juliol del 1958 a favor d'Explotaciones. Afirmen que el van comprar desmuntat en un magatzem de Madrid i dubten de la seva autenticitat. A més, obren portes als mitjans de comunicació i als experts.

Teories oposadesDiversos experts en romànic defensen línies oposades

Apareixen experts i estudis amb teories oposades. Una: l'especialista en art medieval del Metropolitan de Nova York, Carmen Gómez-Moreno, va examinar el claustre a partir de fotografies el 1966 i va arribar a la conclusió que era una falsificació. Dues: un expert en romànic i professor de la Universitat de Burgos, René Jesús Payo, diu que el claustre ve de les províncies de Burgos o Segòvia i apunta que podria ser el claustre del desaparegut monestir de San Pedro de Gumiel de Izán.

Hi entren els tècnics

Dijous la Generalitat hi envia dos arqueòlegs que dictaran sentència

La direcció general de Patrimoni hi envia dijous els experts, dos arqueòlegs i un arquitecte. El resultat de les investigacions se sabrà d'aquí unes setmanes, però el que van assegurar és que no és una falsificació ni una peça dels últims 50 anys.

Es va comprar a MadridUna família madrilenya defensa que van restaurar el claustre

La família Ortiz es va posar en contacte amb El País tan bon punt van veure les fotos del claustre. Van reconèixer el conjunt que Julián Ortiz havia muntat a Madrid entre el 1916 i el 1936. Els descendents desgranen com l'antiquari madrileny Ignacio Martínez Martínez va encarregar de restaurar-lo perquè el volia vendre. No en saben l'origen però sí que el 1958 va marxar en un camió de mudances de Cassà de la Selva.

Portes obertes als mitjansDivendres hi entren les càmeres i els experts: sembla autèntic

Els propietaris obren les portes del jardí del Mas del Vent als periodistes. També hi entren els experts. El president de l'associació Amics del Romànic, Juan Antonio Olañeta, afirma: "El romànic ha recuperat un fill que s'havia perdut i d'una qualitat excepcional". El professor Boto també opina que és una construcció autèntica del segle XII. El president de l'empresa propietària, Josep Comas, diu que el claustre es va comprar el 1958 per un milió de pessetes i que eren reticents a les visites per preservar la intimitat. També ha anunciat que, si és original, l'obriran al públic. El veredicte, d'aquí unes setmanes.

stats