Cultura 26/07/2011

L'Hotel Porta Fira de l'Hospitalet de Llobregat, millor gratacel del 2010

L'exquisidesa estètica i la integració urbanística han estat clau per a la decisió del jurat. El Burj Khalifa de Dubai, el gratacel més alt del món, ha quedat en segon lloc

Redacció
2 min
L'Hotel Porta Fira, de Toyo Ito

BarcelonaL'Hotel Porta Fira de L'Hospitalet de Llobregat, de l'arquitecte japonès Toyo Ito i l'estudi barceloní b720 Arquitectos, encapçalat per Fermín Vázquez, ha resultat vencedor en l'onzena edició del premi d'arquitectura Emporis Skyscraper Award 2010, l'únic premi d'arquitectura de gran alçada que s'atorga anualment a nivell mundial. Les singulars formes de l'hotel han estat clau per a la decisió del jurat, i el situen fins i tot per davant del gratacel més alt del món, el Burj Khalifa de Dubai, que s'endú el segon premi. Els experts han valorat l'exquisidesa estètica i la integració urbanística de l'edifici de l'hotel per sobre de l'afany babilònic per construir l'edifici més alt del món.

L'Hotel Porta Fira culmina, amb 26 pisos i 113 metres d'alçada, el nou skyline de l'Hospitalet de Llobregat. "El principal repte de la torre és la seva forma orgànica. La façana la formen tubs d'alumini que recorren la part exterior del tancament en forma de línies contínues, des del sòl fins al coronament. Aquestes acompanyen la complexa geometria de la torre, que creix i augmenta en dimensions a mesura que s'eleva", explica Fermín Vázquez. El gabinet barceloní és l'autor també de la Torre Agbar de Barcelona, premi al segon millor gratacel del 2004.

El tercer premi ha recaigut en la torre Tour CMA CGM de Marsella, per la seva modernitat i el simbolisme que aporta a la renovació de la ciutat francesa. I entre els finalistes de l'Emporis Skyscraper Award 2010 trobem un altre projecte català: la Torre Diagonal Zero Zero. L'edifici, situat en un extrem de la concorreguda avinguda Diagonal de la capital catalana, és obra del taller d'arquitectura EMBA d'Enric Massip-Bosch i acull la nova seu corporativa de Telefónica a Catalunya.

El palmarès de l'Emporis Skyscraper Award inclou noms de la talla de Santiago Calatrava (Turning Torso, Malmö, 2005) o Norman Foster (30 St. Mary Axe, Londres 2003). "Entre els millors gratacels del 2010 hi ha obres de quasi tots els continents. Tanmateix, el resultat de la votació demostra que la conca europea del Mediterrani ha esdevingut un centre arquitectònic de referència mundial“, afirma Matthew Keutenius, expert en arquitectura d'Emporis i president del jurat dels Skyscrapers Awards.

stats