El Tribunal Suprem avala la catalogació aragonesa de 26 obres d'art de la Franja en litigi

Entre les obres destaquen el frontal de Berbegal i la taula del 'Calvari' i 'Crucifixió' de la parròquia de Peralta de Alcofea

El Tribunal Suprem ha desestimat els recursos interposats per la Generalitat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de l'Aragó que havia donat validesa jurídica a la catalogació aragonesa del frontal del Salvador de Berbegal i de la taula del 'Calvari' i 'Crucifixió' de la parròquia de Peralta de Alcofea (Osca). L'advocat dels ajuntaments d'Osca que reclamen algunes de les obres d'art en litigi amb Lleida, Jorge Español, recorda que aquestes sentències són fermes i que Catalunya ha de lliurar a l'Aragó aquestes dues obres i 24 béns més dels 113 en litigi que es guarden en dipòsit al Museu de Lleida "si no vol que se'ls acusi d'apropiació indeguda".

La sentència referent al frontal de Berbegal recull que els béns de les parròquies aragoneses dipositats a Lleida no estan subjectes a l'eficàcia jurídica de la catalogació catalana que els va catalogar com una col·lecció inseparable, tal com defensava la Generalitat. També ha desestimat dos recursos de cassació més interposats per la Generalitat i la Diputació de Lleida contra la catalogació aragonesa de 24 dels 113 béns en litigi que romanen en dipòsit al Museu de Lleida.

Español recorda que les sentències del Tribunal Suprem posen definitivament el punt final al litigi dels béns artístics, que va començar quan les parròquies aragoneses van quedar fora del bisbat de Lleida, l'any 1995, per fer coincidir els límits eclesiàstics amb els polítics. A partir d'ara, alerta l'advocat, qualsevol acte de resistència per part del bisbat de Lleida, el Consorci del Museu de Lleida o les administracions catalanes a lliurar aquestes 26 peces d'art podria constituir un presumpte delicte d'apropiació indeguda. Español es mostra convençut que el Tribunal Suprem també desestimarà el recurs presentat per la Generalitat contra la catalogació aragonesa dels altres 86 béns en litigi.