Cultura 19/05/2012

Troben dues fotografies inèdites de Centelles on apareix Robert Capa amb Manuel Azaña i Juan Negrín

Aquestes imatges revelen que els dos fotògrafs es van trobar una quarta vegada.

Efe
2 min
Robert Capa fotografiant Manuel Azaña / EFE

BarcelonaUn equip d'investigadors ha trobat dues fotografies inèdites d'Agustí Centelles, realitzades el 28 d'octubre de 1938 durant el comiat a Barcelona a les Brigades Internacionals, en què el fotògraf Robert Capa apareix càmera en mà darrere el president de la República, Manuel Azaña, i del cap de govern Juan Negrín. El govern de la República havia organitzat una gran desfilada per acomiadar els membres de les Brigades Internacionals, i les dues imatges de Centelles descobreixen Robert Capa al pas dels vehicles que conduïen d'una banda el doctor Juan Negrín acompanyat pel general Rojo, i de l'altra el president Azaña. La troballa es va produir després de revisar en el Centre de la Memòria Històrica de Salamanca les fotografies inèdites del fons Centelles, i els primers indicis que apareixia Capa en dues d'elles "van ser confirmats per l'ICP de Nova York".

Els dos fotògrafs es va trobar en diverses ocasions durant la Guerra Civil: l'agost del 1936 fotografiant la sortida dels voluntaris de la Unió de Germans Proletaris, en el front de Terol el 1938 i el 1939 al camp de concentració francès de Bram.

El fotoeditor Joaquín D. Gasca, comissari de l'exposició 'Centelles in_edit_oh!', explica que aquesta troballa és molt important perquè "documenta per primera vegada una tercera trobada entre Capa i Centelles" en un punt imprecís de l'aleshores Avinguda 14 d'Abril, l'actual Avinguda Diagonal. Les investigacions portades a terme per fer aquesta mostra han permès, a més, identificar alguns dels personatges anònims que apareixen en les fotos més cèlebres de Centelles, com el brigadista internacional afroamericà Cuba Hermosa -el president Obama té aquesta imatge al seu despatx–; el guàrdia d'assalt Mariano Vitini o el guàrdia civil Juan Méndez Sancho.

Les investigacions, continua Gasca, han permès trencar amb el tòpic que Centelles va ser un fotògraf que només va publicar a Catalunya. "A partir de la confrontació dels negatius, hem detectat que Centelles publica les seves imatges en desenes de diaris del grup nord-americà Hearst, així com en més de 80 publicacions d'arreu del món, com ara França, Itàlia, Japó, Bèlgica o els Estats Units".

stats