La restauració del paratge Tudela-Culip del Cap de Creus guanya el VII Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba

Es van enderrocar els 430 bungalous abandonats del Club Med i es van substituir les espècies vegetals invasores per altres d'autòctones

La restauració del paratge Tudela-Culip, al Parc Natural del Cap de Creus, ha guanyat el VII Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba. El projecte, obra de l'arquitecte paisatgista Martí Franch i el mestre d'obres Ton Ardèvol, va representar la intervenció, entre el 2009 i el 2010, en un paratge de 90 hectàrees ubicat a la reserva natural del Cap de Creus on estava situat el poblat de vacances del Club Med. El premi s'ha lliurat aquest divendres al vespre en un acte celebrat al Petit Palau del Palau de la Música.

Martí Franch, arquitecte del paisatge per la Universitat de Greenwich, i Ton Ardèvol, mestre d'obra autodidacte, van començar a treballar el 2005 i van encapçalar l'equip que va dur a terme el projecte, que va comportar la demolició de les 430 edificacions que integraven el poblat i la recuperació de flora autòctona utilitzant tècniques de restauració ambiental i reciclatge de residus. Aquestes tècniques van permetre retornar el protagonisme a la roca, el mar i el vent sense deixar de banda l'ús social de l'indret, establint un recorregut didàctic pel paisatge.

Entre d'altres accions, el projecte va suposar l'extracció de més de 50 hectàrees de flora exòtica invasora, que va ser substituïda per espècies autòctones, i la gestió i el reciclatge de 42.000 metres cúbics de residus, que van omplir 3.000 camions per ser traslladats i tractats fora del paratge.

Creat l'any 1999 a Barcelona, el Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba, amb una dotació econòmica de 15.000 euros, distingeix els millors projectes de paisatge realitzats a Europa i actua com a radiografia de les intervencions de paisatge al continent. En aquesta edició de la biennal també s'ha concedit per segona vegada el Premi Internacional de Projectes d'Escoles de Paisatge i Arquitectura. Un jurat internacional integrat ha decidit premiar la RMIT Melbourne University d'Austràlia.

Més continguts de