Publicitat
Publicitat

DRETS DE LA PROPIETAT INTEL·LECTUAL

La Unió Europea vol atacar els proveïdors il·legals i no criminalitzar els usuaris

La UE vol la seva llei Sinde

La Unió Europea ha posat fil a l'agulla per elaborar una llei comunitària de la propietat intel·lectual. Davant del conflicte de les descàrregues il·legals volen "fer pedagogia i no criminalitzar l'usuari".

Europa per fi ha decidit arromangar-se i encarar la regulació d'una qüestió inajornable: els drets de la propietat intel·lectual. La importància econòmica del sector de les noves tecnologies i l'augment imparable de l'ús de la xarxa -i també del mal ús- com a mitjà de consum cultural ha empès la Unió Europea a buscar un marc legal modern i comú: "Propietat intel·lectual i innovació van de bracet, i innovació i creixement també, en un moment en què volem rellançar el mercat interior", va afirmar ahir el comissari de Mercat Interior i Serveis, Michel Barnier, en la presentació de l'estratègia europea.

El punt que previsiblement serà més espinós de la proposta -que no estarà llesta abans del 2012- serà com es persegueix la pirateria a la xarxa. Barnier no va voler mullar-se sobre els detalls tècnics o si la llei Sinde podria ser un referent. La UE va amb peus de plom, vistos els moviments de protesta que han aixecat aquestes lleis als països comunitaris: "No volem criminalitzar l'usuari, sinó fer pedagogia. I es tracta d'anar a la font de les descàrregues il·legals, els proveïdors d'accés", va dir. El comissari va apostar per millorar la resposta legal, dotar de més recursos la lluita contra la pirateria i fer un nou reglament duaner per interceptar còpies il·legals. "Si no protegim la nostra creació a Europa ningú ho farà, ni els xinesos ni els nord-americans", va dir Barnier.

Canvis en les societats de gestió

"La proposta establirà normes per a la gestió de les societats d'autors nacionals", va dir Barnier, on es definirien assignatures pendents com la distribució dels ingressos i la transparència. També va apuntar que "la gestió col·lectiva dels drets d'autor seria un instrument útil: es podrien donar llicències multiterritorials". El comissari va insistir que l'objectiu és beneficiar el públic.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT