Cultura 28/11/2011

La UNESCO declara la Muixeranga Patrimoni de la Humanitat pel seu "valor cultural"

La festivitat de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí té el seu origen en el segle XIII i se celebra els dies 7 i 8 de setembre al municipi de la Ribera Alta

Ara
2 min
La Muixeranga, a Algemesí

BarcelonaL'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) ha declarat Patrimoni de la Humanitat la festivitat de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, la matinada d'aquest dilluns, pel seu "valor cultural, que es passa de generació a generació".

La festa, que té origen al segle XIII, se celebra els dies 7 i 8 de setembre de cada any, i en totes les processons es realitzen una sèrie de balls originaris del municipi d'Algemesí (Ribera Alta, País Valencià).

El ball més conegut de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí és la Muixeranga, que consisteix en un conjunt de figures plàstiques compost per torres humanes i figures representatives.

S'hi formen dos grups: els de la Muixeranga Vella (homes vestits de blau i roig amb ratlles blanques) i els de la Muixeranga Nova (composició mixta, vestits de verd i blau i també amb ratlles blanques).

A part de la Mare de Déu de la Salut, el Misteri d'Elx, el Cant de la Sibil·la, la Patum de Berga, els castellers i el Tribunal de les Aigües de València també són patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

La notícia que aquesta festa sigui Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO ja lidera el trending topic a Catalunya, segons el twit.cat.

Els Patis de Còrdova, rebutjats

D'altra banda, el comitè d'experts de la UNESCO ha rebutjat incloure la Festa dels Patis de Còrdova a la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, i n'ha sol·licitat informació addicional per a poder-ne avaluar la candidatura de cara al març del 2012.

El propi Ajuntament de Còrdova va retirar la candidatura aquest diumenge, per les poques possibilitats que tenia de tirar endavant. Tot i això, lla UNESCO va rebutjar la petició ja que s'havia fet fora de termini.

En aquesta festa cordovesa els veïns obren al públic els seus patis i balcons adornats amb flors durant dotze dies per a donar la benvinguda a la primavera.

stats