La Unesco declara Patrimoni Mundial vuit edificis del nord-americà Frank Lloyd Wright

Precursor de l'arquitectura orgànica, va idear l'estil de cases 'usonianes'

Vuit edificis de l'arquitecte nord-americà Frank Lloyd Wright (1867-1959) han sigut declarats Patrimoni Mundial per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco).

Frank Lloyd Wright està considerat el precursor del que és conegut com a 'arquitectura orgànica', per l'harmonia entre la construcció i la natura. El conjunt d'obres declarades Patrimoni Mundial inclou edificis de diverses etapes de la seva carrera i ubicats a tots els Estats Units, inclòs el Museu Guggenheim de Nova York i la Casa de la Cascada (Fallingwater) a Pennsilvània.

També són reconegudes altres obres emblemàtiques del famós artista, com el Temple Unitari (Unity Temple) i la Casa Robie (Frederick C. Robie House) totes dues a Illinois; la Casa Taliesin i la Casa Jacobs 1 (Herbert Jacobs House) a Wisconsin; la Casa Malva (Hollyhock House) a Califòrnia i la casa-taller de l'arquitecte, Taliesin West, a Arizona.

Precisament la Casa Jacobs 1 es considerada una de les seves primeres cases 'usonian', un estil desenvolupat pel visionari de la nova arquitectura nord-americana a partir del 1936 i fins als anys 50 per abaratir els habitatges de la classe mitjana que va patir les conseqüències de la gran depressió del 1929. Els immobles 'usonian' ideats per Wright, amb places d'aparcament a l'aire lliure i cuines americanes, no van trigar a gaudir de gran popularitat entre els habitants dels EUA i encara són corrents avui. L'obra de Wright va servir d'inspiració per a arquitectes del Moviment Modern a Europa i a alguns artistes a Amèrica Llatina, Austràlia i el Japó, afirma el Comitè de Patrimoni Mundial de la Unesco.

La Fundació Frank Lloyd Wright, encarregada de preservar el llegat del mestre de l'arquitectura nord-americana, que ja s'havia presentat a la Unesco el 2015, ha destacat que la col·lecció dels edificis de Wright és la primera representació de l'arquitectura moderna dels Estats Units en la llista del Patrimoni Mundial. Els vuit edificis compten amb altes mesures de seguretat i estan protegits contra "alteracions, demolicions o altres modificacions inapropiades".