Cultura
Cultura 05/11/2011

Com s'ha convertit la màscara de 'V de Vendetta' en símbol de protesta

La cara més coneguda de les manifestacions mundials és la imatge de Guy Fawkes, un anglès que va intentar bombardejar el Parlament britànic al segle XVII. Ara és un símbol utilitzat pels okupes, els Anonymous, el 15-M i Wikileaks

Ara
2 min
Manifestants a Wall Street / GETTY

BarcelonaMirant una fotografia del moviment que ha ocupat Wall Street i en protestes de tot el món és molt fàcil detectar un grapat de persones amb màscares d'un home de dibuixos animats amb una barba punxeguda, el somriure amb la boca tancada i els ulls misteriosos. La màscara és una versió estilitzada de Guy Fawkes, un anglès que va intentar bombardejar el Parlament britànic el 5 de novembre de 1605 i que es va fer més popular a tot el món per la pel·lícula V de Vendetta.

"Són màscares molt significatives", diu Alexandra Ricciardelli a Nova York, en un reportatge de The Associated Press. "No és per res del bombardeig, es tracta de ser anònim i pacífic". Un jove de 20 anys de Keyport, Nova Jersey, afirma que "es tracta d'estar contra L'Home, el poder que et sotmet".

No han estat els llibres d'història els que han aconseguit la popularitat de la màscara, sinó una novel·la gràfica de fa 30 anys i un film de 5 anys enrere. V de Vendetta, el film basat en el còmic, amb un antiheroi anarquista i violent que té la imatge d'un modern Guy Fawkes i es rebel·la contra un govern feixista ha estat la inspiració dels joves manifestants en molts països occidentals. Mentre la Warner Brothers té la llicència dels drets d'aquesta marca, alguns manifestants han dit que feien servir còpies foranes per evitar problemes amb l'empresa.

Tant si la inspiració ve del còmic, la pel·lícula o de la figura històrica, la imatge (utilitzada per tothom, des dels Wikileaks de Julian Assange als hackers d'Anonymous, les manifestacions anticienciologia, les del 15-M i els okupes) conté connotacions més fortes del que els manifestants okupes semblen entendre. La figura de Fawkes ha estat romantitzada en els darrer 400 anys, era un criminal que va intentar fer esclatar l'edifici del govern –per la qual cosa va ser condemnat. Segons Lewis Call, professor de la California Polytechnic a San Luis Obispo, afirma que s'utilitza un símbol que ha canviat de significat al llarg dels segles. "Te'n pots apoderar amb qualsevol propòsit polític, aquesta és la seva força". Després de la pel·lícula, la gent pensa en Fawkes com un heroi llibertari. "A poc a poc durant els segles, el significat de Guy Fawkes ha canviat dramàticament", diu Call. "La reputació de Guy Fawkes ha estat recuperada. Abans era un terrorista, ara és un lluitador per la llibertat individual contra un règim opressiu".

stats