Art
Cultura 12/08/2011

València exhibirà a l'octubre un Sorolla inèdit, el quadre més car de la seva època

'Menjant a la barca' es l'últim d'un conjunt de quadres d'escena costumista a la coberta d'una embarcació de pesca

Efe
1 min

ValènciaLa Institució Joaquín Sorolla d'Investigació i Estudis exhibirà l'octubre, al Centre del Carmen de València, una mostra sobre Menjant a la barca (1898), una de les obres més importants de l'artista que no s'ha exposat mai a València i que va ser "el quadre espanyol més car de l'època".

Així ho ha explicat en un comunicat el secretari autonòmic de Cultura, Rafael Ripoll, qui ha afegit que l'exposició ha estat possible gràcies a la col·laboració entre la Institució Sorolla i la Real Acadèmia de San Fernando de Madrid, entitat que ha cedit el quadre.

La importància de l'exposició, segons Ripoll, radica també en el treball d'investigació que ha liderat la besnéta de l'artista, Blanca Pons-Sorolla, i que ha permès localitzar 40 dibuixos i 13 pintures preparatòries, que es trobaven disperses principalment en col·leccions particulars.

Menjant a la barca, segons la Generalitat Valenciana, va ser pintat per Sorolla després de vuit anys pintat a la vora del Mediterrani i és l'últim d'un conjunt de quadres d'escena costumista que es desenvolupa a la coberta d'una embarcació de pesca.

Aquesta obra va participar a l'Exposició General de Belles Arts de Madrid de 1899 i Sorolla va ser premiat en aquella ocasió amb la Gran Creu d'Isabel La Catòlica, mentre Menjant a la barca fou adquirit per 30.000 pessetes, la suma més alta pagada por una obra espanyola en aquella època.

Sorolla va elaborar al menys tretze obres que comparteixen temàtica amb Menjant a la barca: un gouache i dotze olis, amés, es conserven quaranta dibuixos relacionats amb aquesta obra.

stats