Art
Cultura 03/02/2015

La família de Subirachs no descarta estudiar ofertes per establir el llegat de l'artista fora de Barcelona

El Centre del Carme inaugura aquest dimarts 'Subirachs. De principi a fi', una retrospectiva que mostra més facetes de l'artista a part de l'escultura, com el dibuix, el gravat, la pintura i el tapís

Acn
2 min
Escultura de Josep Maria Subirachs a la mostra 'Subirachs. De principi a fi' al Centre del Carme de València / EUROPA PRESS

ValènciaLa família de l'escultor Josep Maria Subirachs manté la intenció d'establir el seu llegat a Barcelona, tal i com era el desig de l'artista, però no descarta estudiar ofertes que arribin de fora. Així ho ha manifestat en declaracions a l'ACN la seva filla, Judit Subirachs, durant la presentació a València de la primera gran retrospectiva de l'escultor des de la seva mort l'abril de 2014. Judit Subirachs ha explicat que les 400 obres que el seu pare va deixar per ser exposades a la Barcelona estaven destinades a l'Espai Subirachs que es construïa en col·laboració amb Caixa Penedès. La desaparició de l'entitat ha deixat la família esperant "trobar un continent. Tenim contingut però no continent", ha explicat.

Les obres es troben en aquest moment tancades en un magatzem a l'espera de trobar "un espai digne on ser exposades". Es tracta d'obres que el mateix Josep Maria Subirachs va escollir i aïllar del mercat per fer una col·lecció permanent i "oferir-la a Barcelona". "La intenció dels hereus és complir la voluntat de Subirachs que el llegat quedi a Barcelona, la seva ciutat,", ha dit Judit Subirachs. No obstant, ha afegit que si arriba una oferta de fora, "no la descartarem, l'estudiarem perquè tot es pot estudiar".

Totes les cares de Subirachs més enllà de la Sagrada Família

Gairebé un centenar d'escultures, pintures i dibuixos mostren la trajectòria de Josep Maria Subirachs a l'exposició 'Subirachs. De principi a fi' al Centre del Carme de València. Aquesta és la primera retrospectiva de l'artista des que va morir el passat abril als 87 anys. Quasi totes les obres pertanyen a Francesc Castellví, el major col·leccionista de Subirachs després de la seva família, amb qui tenia una relació personal. La mostra reivindica totes les cares del creador, més enllà de la seva faceta d'escultor i la façana de la Passió de la Sagrada Família.

La filla de l'artista, Judith Subirachs, és també la comissària de l'exposició, que s'obra des d'aquest dimarts i fins el 26 d'abril. Segons ella, la mostra "vol reivindicar la figura de Subirachs més enllà de la gran obra de la Sagrada Família", i ha explicat que el seu pare va rebre aquest encàrrec "titànic" quan ja tenia 60 anys i la seva "contribució polèmica va eclipsar la resta de la seva trajectòria amb grans aportacions a la història de l'escultura del segle XX".

La mostra acull altres facetes de l'artista, com "el dibuix, la pintura, la litografia, el gravat, el tapís, la medalla, l'escenografia per a teatre i òpera i els cartells". Les primeres obres reflecteixen la seva influència del noucentisme, mentre que als anys 50 el seu estil es va caracteritzar per la figuració expressionista. L'etapa del anys 60 també està representada a l'obra, tot i que com subratlla la filla de Subirachs, la més present és la coneguda com la de nova figuració, als anys 70.

Judith Subirachs també ha remarcat que aquesta exposició mostra obres fetes a "la intimitat del seu taller" i no fetes per encàrrec, com la majoria de la seva producció artística, on podia "experimentar amb el llenguatge, les tècniques i els materials". Paral·lelament, també s'està creant una gran retrospectiva de l'artista a la Xina.

stats