Cultura 21/06/2011

Van Gogh sí que va retratar el seu germà

El museu Van Gogh d'Amsterdam ha fet públics els resultats de les investigacions a què ha sotmès les obres que es poden veure a la nova exposició temporal del centre

Efe
1 min
El retrat de Theo Van Gogh fins ara conegut com un autoretrat de Vincent Van Gogh

AmsterdamEl Museu Van Gogh d'Amsterdam ha comunicat avui que té indicis que un autoretrat de Vincent van Gogh representa en realitat el seu germà Theo (1857-1891), al qual fins ara es pensava que mai havia retratat. Es tracta del fins ara conegut com un autoretrat de Van Gogh del 1887, en què el pintor apareix alguna amb una jaqueta blava i un barret groc.

El retrat forma part de l'exposició Van Gogh a Anvers i a París oberta avui. Aquesta exposició aplega 93 obres de l'artista pintades a aquestes dues ciutats, i que han estat objecte d'un estudi exhaustiu per treure a la llum nous elements de l'obra de Van Gogh, segons ha indicat la pinacoteca en un comunicat.

Segons l'investigador Louis van Tilborgh, que ha dirigit l'estudi sobre els quadres, en el retrat s'observa que la barba és menys vermellosa que la d'altres autoretrats de Van Gogh i està retallada en la part mitjana de la galta, mentre que el pintor sempre la portava més espessa. L'investigador del museu també creu que es tracta d'un retrat de Theo Van Gogh perquè l'orella que es veu en el quadre és molt més rodona que les que tenia el pintor, la qual cosa coincideix amb altres fotos de Theo, que s'assemblava molt al seu germà.

L'exposició, que es podrà veure fins al 18 de setembre inclou a més altres descobriments: el famós quadre que representa les botes desgastades d'un obrer amaga un paisatge parisenc, fet que confirmaria que Van Gogh el va pintar quan vivia a París, on va estar entre 1886 i 1888, i no a la localitat holandesa de Nuenen.

stats