Cultura 22/05/2015

Venècia tanca la mesquita del pavelló islandès de la Biennal

L'artista suís Christoph Büchel va recrear un temple musulmà, el primer a la ciutat històrica de Venècia, dins una església desacralitzada. Les autoritats eclesiàstiques venecianes afirmen que no l'han autoritzada i els tècnics de l'Ajuntament de la ciutat que hi ha anomalies en el funcionament

Ara
2 min
Islàndia ‘obre’ una mesquita a Venècia

BarcelonaL'Ajuntament de Venècia va decidir aquest dijous tancar temporalment la mesquita en què consisteix el pavelló islandès de la Biennal de Venècia d'enguany, de l'artista suís Christoph Büchel. L'Ajuntament va autoritzar l'obertura del pavelló sense el consentiment de les autoritats eclesiàstiques i el termini per presentar el permís finalitzava ahir. Tot i que l'edifici és de propietat privada, per donar a una església un ús diferent al culte cal tenir l'autorització de l'Església. La població musulmana de Venècia està estimada entre 15.000 i 20.000 persones.

La comissària de l'exposició islandesa, Nina Magnufdottar, va tirar endavant amb la mostra perquè havia presentat a l'Ajuntament de Venècia un document de 1973 on el futur Joan Pau I, que aleshores era el Patriarca de Venècia– decretava que l'església on està ubicada la mesquita, Santa Maria della Misericordia, es podia fer servir per a usos profans. Per tornar a obrir la instal·lació, haurà tornar a presentar la documentació necessària.

La directora del Centre d'art d'Islàndia, Björg Stefándóttir, l'encarregat d'organitzar el pavelló, va fer pública dijous una carta oberta on explicava que les negociacions per instal·lar el pavelló islandès amb les autoritats italianes havien començat a mitjans d'abril, després de rebre un escrit que deia que era impossible obrir la mesquita perquè representava una amenaça per al públic. Així mateix, Stefándóttir afirma que la mostra no va ser confirmada fins a final de març i que no van rebre l'autorització d'obrir el pavelló fins poques hores abans de l'obertura. El tancament de la mesquita, conclou el director, "no canviarà el fet que l'obra no ha sigut aturada. No és necessari experimentar-la físicament. És el tipus d'obra d'art que es pot experimentar senzillament pel fet de sentir-ne a parlar o per llegir-ne un article".

La polèmica per l'obertura d'una mesquita a la ciutat història de Venècia ja va esclatar durant els primers dies de la Biennal: les autoritats venecianes van demanar que s'apliquessin mesures de seguretat severes i que es controlés que no s'infiltressin extremistes al temple. A banda de la polèmica religiosa, els tècnics de l'Ajuntament de Venècia afirmen que hi ha diferents anomalies en el funcionament de la instal·lació: s'han construït lavabos sense permís i se supera l'aforament de la sala durant les pregàries.

Segons va recollir 'The New York Times', pocs dies després de l'obertura Bjorg Stefansdottir va rebre una carta de l'Ajuntament de Venècia on se li comunicava que el pavelló no podia seguir funcionant com un lloc culte. També, que no s'hi podien realitzar els actes de preparació al culte, com rentar-se els peus, i que a la instal·lació no hi podia entrar gent que anés vestida d'una manera diferent a la del públic de la resta de la Biennal.

stats