Sector editorial
Cultura 26/05/2020

Vicens Vives refinança deute per 16 milions d’euros

La històrica editorial obté marge bancari per redreçar el negoci

Albert Martín / Jordi Nopca
3 min
Vicens Vives refinança  deute per 16 milions d’euros

BarcelonaVicens Vives ha superat en plena pandèmia moments complicats per a la seva tresoreria. Segons ha pogut saber l’ARA, l’editorial ha obtingut de la banca el refinançament del deute que havia demanat. El passiu que ha aconseguit ajornar pujava a 16 milions d’euros. La petició de l’editorial va arribar en un moment crucial, en plena crisi econòmica a causa de la pandèmia del coronavirus i just quan les editorials del sector educatiu estan immerses en la campanya de vendes de cara al nou curs escolar.

Fonts coneixedores de l’operació expliquen que l’editorial va demanar refinançar el deute i tenir accés a crèdits avalats per l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per fer front a les tensions de tresoreria pròpies de la pandèmia. “Volien ajornar pagaments, d’una banda, i millorar els tipus del deute, de l’altra”, expliquen aquestes veus.

En l’última setmana s’ha obert el quart tram de 20.000 milions d’aquest tipus de préstecs, destinats tant a grans empreses com a pimes i autònoms. Les entitats poden donar aquests crèdits sabent que fins al 80% de la quantitat ve avalada pel govern, i per això tenen un tipus d’interès més barat.

Fonts de l’emblemàtica editorial catalana -que té seixanta anys d’història- han admès que han refinançat aquests 16 milions d’euros, en una operació que han dut a terme per deixar de tenir el deute “a curt termini i passar a tenir-lo a llarg”, però no han volgut donar més detalls de la situació econòmica que travessa l’empresa. El despatx que va assessorar l’editorial en aquesta operació va ser Cuatrecasas.

Una situació complicada

Vicens Vives compta actualment amb uns 350 treballadors i opera al mercat espanyol, així com a Mèxic, el Perú, Colòmbia i Xile, països on té delegacions. Segons dades del Registre Mercantil, l’empresa va facturar 30,4 milions d’euros l’any 2018, quan va tancar amb unes pèrdues de 2,5 milions. Aquests números vermells van tornar a existir l’any passat.

Fonts del sector editorial han confirmat que la situació de Vicens Vives és complicada des de fa un temps. Les dificultats de tot el sector editorial, amb un mercat que ha patit molt sobretot arran de l’última crisi econòmica -la que va arrencar el 2008-, i la necessitat de digitalitzar els productes en el món dels recursos educatius per a escoles han complicat el negoci de l’empresa en aquest temps. L’empresa familiar ha afrontat aquesta situació, a més, quan està iniciant el seu relleu generacional. En els últims anys, la cara visible de l’empresa ha sigut Albert Vicens, un històric del món editorial català que, entre altres càrrecs, ha sigut president de la Cambra del Llibre de Catalunya i en el seu moment vicepresident del Barça. Ara, però, és la següent generació de la família la que comença a portar les regnes.

L’editorial Vicens Vives va ser fundada el 1961 per Roser Rahola i Pere Vicens amb la vocació d’oferir material educatiu des de l’ensenyament primari fins al batxillerat. Rahola -que va morir al gener als 105 anys- i Vicens eren, respectivament, la viuda i un dels fills de l’historiador, professor i editor Jaume Vicens Vives (1910-1960). Els orígens de l’editorial Vicens Vives, que posa en circulació anualment unes 700 novetats i ven uns quatre milions d’exemplars, cal buscar-los a Teide, projecte editorial que van tirar endavant Jaume Vicens Vives i el seu cunyat, Frederic Rahola, l’any 1942. Després de la mort de l’historiador, Roser Rahola i Pere Vicens van voler començar la seva pròpia editorial, desvinculats de Teide. Les dues empreses han arribat al present sense deixar l’especialització del llibre de text, compaginant l’edició en català i castellà.

stats