Literatura

'Victus' s'imposa a tot el territori català

El llibre d'Albert Sánchez Piñol s'imposa a Tarragona, Girona, Lleida i a la Catalunya Central, on també destaquen autors locals com el besaluenc Martí Gironell i el manresà Genís Sinca

La victòria d'Albert Sánchez Piñol en aquest Sant Jordi no s'ha limitat a la ciutat de Barcelona. 'Victus', la novel·la sobre la resistència dels barcelonins durant el setge del 1714, també ha triomfat a les comarques tarragonines, a les gironines i a la Cataluna central. Lleida fins i tot n'ha esgotat exemplars: a primera hora de la tarda, era impossible trobar una còpia de 'Victus' a les principals llibreries lleidatanes.

Els autors gironins han venut més que cap altre Sant Jordi, segons les primeres dades recollides pel Gremi de Llibreters de Girona. Autors com Josep Maria Fonalleras –amb 'Climent'–, Martí Gironell amb 'L'últim abat', Miquel Fañanàs amb 'La bruixa de pedra' o Núria Esponellà amb 'Una dona d'aigua' han estat els més demanats pels gironins.

Segons el Gremi de Llibreters de Tarragona, els escriptors locals s'han quedat "una mica enrere" aquest Sant Jordi, a l'espera de saber quin és el balanç definitiu de la diada. Malgrat tot, propostes de caire històric com 'Tarragona panoràmica', de Jaume Benages i Jaume Fontanet, o 'El comerç a la Rambla de Tarragona pas a pas', de Rafael Vidal i Ramon Giner, han triomfat a la capital tarragonina, juntament amb autors com Coia Valls o Francesc Valls- Calçada.

Els llibres d'autors lleidatans més venuts aquest Sant Jordi han estat 'Emocions contra la mandra', de Francesc Pané, i 'La meitat de zero', de Vidal Vidal. Així ho ha explicat el president del Gremi de Llibreters de Lleida, Lluís Caselles. Un altre dels llibres més venuts a Lleida ha estat 'La marinada sempre arriba', de Lluís Foix, nascut a Rocafort de Vallbona (Urgell).

La sàtira 'Una família exemplar' (Destino) del manresà Genís Sinca i premi Josep Pla 2013 ha estat el títol d'autor local més venut aquest Sant Jordi a la Catalunya central. De prop, l'ha seguit l'assaig 'Pluja neta, bassals bruts', l'últim llibre sobre política de Mossèn Josep Maria Ballarín. L'editorial manresana Angle, amb 'La força de l'ànima' de Maria Josep Pazos i Anna Vilajossana, s'ha situat en tercera posició amb un relat sobre com la protagonista surt d'un coma.

Més continguts de