HISTÒRIA

Viena investiga 4.100 personatges històrics que donen nom als seus carrers

Les biografies més conflictives es relacionen amb el nazisme. La capital austríaca ara debat si canviar la denominació dels carrers

Viena intenta esbrinar el passat d'unes 4.100 persones que donen nom als seus carrers, en un pas més en el seu esforç per fer memòria històrica a la capital austríaca, especialment dels seus capítols més negres, com pot ser el nazisme. L'historiador Oliver Rothkolb, capdavanter del projecte, va reconèixer que el gruix dels noms més conflictius que s'estan trobant està relacionat amb el nazisme, que va governar Àustria entre 1938 i 1945, i que, per contra, n o se sap que hi hagi carrers amb noms d'autors de crims contra la humanitat o de guerra . La investigació ha aprofundit també en èpoques i segles anteriors i ha tret a la llum, per exemple, eclesiàstics antisemites o militars relacionats amb l'ús excessiu de la violència. A més, el projecte inclou un capítol de comparació internacional que es fixa en "com s'ho manegen les democràcies " amb noms de persones "políticament insostenibles en una democràcia", diu Rothkolb. Concretament, han analitzat casos d'Alemanya, així com altres relacionats en el colonialisme a Bèlgica, o l'esclavitud i la guerra civil del segle XIX als Estats Units.

L'historiador  a explicat que els membres del seu equip van diferenciar tres grups de persones amb un passat qüestionable en diversos graus. El primer grau fa referència a aquells personatges que presenten una "biografia coneguda" molt divergent d'aquella "real" quant a les seves implicacions amb el règim nazi. En un segon grup s'hi aglutinen les persones l'estudi de les quals "va portar sorpreses, però no tan extremes". I, finalment, hi ha aquelles que només mostren "petits episodis biogràfics" qüestionables.

Canviar els noms dels carrers

Els resultats de l'estudi, encarregat fa dos anys a un grup d'historiadors, es faran públics al juny i, després, les autoritats hauran de decidir si canvien els noms dels carrers. "Pel que fa a canviar noms, sóc molt caut", assenyala el regidor de Cultura i Ciència de Viena, Andreas Mailath-Pokorny . "És que no es pot esborrar la història, ni tampoc reescriure", afegeix. "Qualsevol debat i estudi de la memòria històrica queda incompleta si no inclou així mateix els noms dels carrers". "Es tracta de crear consciència i debatre sobre la història de la ciutat, amb les seves brillantors i ombres", conclou. Rothkolb ha volgut matisar, però, que "es tracta més aviat d'encarar-se a la història". Els carrers i els seus noms, continua, "són una part integrant de Viena i un reflex de la història de la nostra ciutat". 

Més continguts de