Literatura
Cultura 03/02/2011

Vila-Matas: La literatura ha d'estar en crisi constant

L'escriptor català Enrique Vila-Matas ha dit avui que la literatura ha d'estar en "constant crisi", ja que les crisis són necessàries per "reviure" i "renovar-ho tot".

Efe
1 min
Enrique Vila-Matas

MúrciaVila-Matas ha fet aquestes declaracions en la seva presentació com a ponent en el cicle literari Escritores en su tinta, que se celebra des d'avui fins al 4 de maig a la localitat de Molina de Segura (Múrcia) i que comptarà amb escriptors com Eduardo Mendoza, Jerónimo Tristante o Jorge Bucay.

Preguntat per la relació entre internet i la literatura, l'escriptor ha dit que "si hi ha un cinc per cent de lectors que llegeixen llibres en format electrònic, no em sembla una notícia important". "Ningú sap el que passarà en aquest sentit" però, ha afegit, a la llarga els dos formats "acabaran convivint junts". "Potser acabem veient un robot llegint un llibre dels d'ara, i un home llegint un e-book", ha ironitzat.

Sobre el baix nivell de lectura, Vila-Matas ha respost que està causat per la "família i l'educació" i que "no hi ha culpables llevat dels que eviten que la cultura arribi a la gent".

Vila-Matas ha indicat que per escriure només s'inspira a la feina i que està treballant en una novel·la, de la qual el viatge a Molina de Segura li permet descansar. "Escric per desaparèixer, encara que el que aconsegueixo és aparèixer més", ha replicat.

Enrique Vila-Matas ha estat guardonat amb la Legió d'Honor francesa i ha guanyat premis com el Rómulo Gallegos, un dels més importants a Llatinoamèrica o el Prix Medicis-Etranger. Els seus llibres han estat traduïts a 30 idiomes.

stats