Cultura 19/04/2012

Vuit hores llegint 'Tirant lo Blanc' al Teatre Romea

L.s.
2 min

BARCELONA."A Catalunya tenim un text conegut que li passa el mateix que a El Quixot a l'estat espanyol: tothom en parla però no l'ha llegit pràcticament ningú", deia sincer Carles Canut. El director de la Fundació Romea va presentar un acte insòlit per a la diada de Sant Jordi que hauria de contribuir a augmentar-ne la lectura: el dilluns 23 d'abril es llegirà de cap a peus, durant vuit hores, el Tirant lo Blanc de Joanot Martorell.

Els rapsodes seran cares conegudes: hi haurà 40 personalitats de la societat civil que s'aniran turnant cada 10 minuts en el paper de narrador -el president Artur Mas, Gemma Nierga, Sergi Belbel, Ernest Benach, Najat El Hachmi, Vicenç Villatoro, Muriel Casals i el conseller Ferran Mascarell, entre d'altres- i hi haurà 23 actors professionals -també noms reconeguts com Josep Maria Pou, Joan Carreras, Àngels Bassas, Anna Ycobalzeta, Victòria Pagès i Mar Ulldemolins- que interpretaran la resta de personatges durant dues hores. No hi haurà ni vestuari ni escenografia, només dos faristols per als narradors.

La gesta no té precedents coneguts des de finals del segle XV, quan el cortesà d'Alfons el Magnànim, Martorell, va publicar el primer gran èxit de la impremta, amb una edició valenciana el 1490 i una de barcelonina el 1497. El 1511 va ser traduït i publicat en castellà. Per això el va poder llegir i alabar Cervantes a El Quixot . L'Institut de Recerca en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona col·labora amb aquesta iniciativa. "És un text espectacular i atractiu, on hi ha de tot i més", destacava el professor Carles Mancho: prínceps i princeses, moros i cristians, sexe i violència, engany, mentida, fidelitat i tendresa. L'especialista Lola Badia ha elaborat el guió de l'acte perquè cada hora es pugui renovar el públic, de les 12 a les 8 del vespre. Les entrades costen entre 5 i 10 euros.

stats