ÒPERA
Cultura 30/03/2012

Wagner i Verdi, protagonistes d'una temporada del Liceu menys subvencionada

El director general, Joan Francesc Marco, espera tancar les negociacions amb els treballadors al maig, després de l'amenaça frustrada de fer un ERO temporal

Efe
2 min
Josep Pons, director artístic del Liceu

BARCELONAEls compositors Richard Wagner i Guiuseppe Verdi, dels quals es compleix el bicentenari del seu naixement, seran els protagonistes de la temporada 2012-2013 al Gran Teatre del Liceu, marcada per la disminució (prevista) de les subvencions de les administracions públiques. No obstant això, tant el director general del Liceu, Joan Francesc Marco, com el director artístic, Joan Matabosch, han coincidit avui en roda de premsa en que s'ha armat "una temporada excepcional", amb moltes novetats i obres que feia anys que no es representaven en el coliseu operístic barceloní.

'Il turco in Italia' de Rossini i 'Street Scene' de Kurt Weill s'estrenaran al Liceu la propera temporada. A més, 'Rusalka' de Dvorak tornarà al Liceu després de 48 anys i Laurent Pelly dirigirà una nova producció de 'Les contes d'Hoffmann' d'Offenbach amb Natalie Dessay. El Festival de Bayreuth amb 'L'holandès errant', 'Lohengrin' i 'Tristan und Isolde' encetaran el bicentenari de Wagner que continuarà amb 'L'or del Rin', 'Rienzi' i el film 'Els nibelungs' amb música en directe.

La crisi, superada?

Respecte de les negociacions amb els treballadors, després que fa unes quantes setmanes es retirés un ERO temporal, Joan Francesc Marco s'ha mostrat optimista per arribar a un acord amb el treballadors al maig.

Sobre els pressupostos per a la temporada 2012-2013, s'ha donat a conèixer que els ingressos ascendiran a 45,6 milions d'euros, sent la partida més important la que procedeix de les subvencions, encara que baixen les de la Generalitat i l'Ajuntament en un 10 per cent i les del Ministeri de Cultura en un 15 per cent respecte a la temporada anterior. Per activitat artística es preveu ingressar 18,2 milions, altres 5,4 s'han consignat a càrrec de mecenatge i 1,8 milions seran per lloguer d'espais i per visites. Quant a les despeses, es preveu que per activitat artística siguin de 16,1 milions, mentre que la resta de despeses puja a 29,4 milions, per la qual cosa es generaria un benefici final de 105.000.

La programació

Josep Pons serà el nou director musical titular del Liceu. Dirigirà dues òperes ('L'or del Rin' i 'Madama Butterfly') i a L'Orquestra Simfònica del Liceu en la majoria de concerts del Cicle Liceu al Palau i Concerts a l'Auditori.

En la programació de dansa destaca el debut al Liceu del mític American Ballet Theatre, a més del Ballet del Teatre Nacional de Praga, el Ballet de Dusseldorf i l'Alvin Ailey American Dance Theatre.

La temporada inclou la presència d'algunes de les millors veus internacionals com ara Anna Netrebko (Iolantha), Patricia Racette i Roberto Alagna (Madama Butterfly), Violeta Urmana i Leo Nucci (La forza del destino), Patricia Petibon (Lucio Silla), Camilla Nylund (Rusalka), Ildebrando d'Arcangelo (Il turco in Italia) o Mariella Devia (Il Pirata), a més de Bejun Mehta i Joyce DiDonato. Pels més petits, la programació de El Petit Liceu inclou 9 espectacles diferents que arriben a les famílies i a les escoles amb més de 90.000 butaques a la seva disposició.

stats