Música
Cultura 02/11/2011

Wanda Jackson porta a Barcelona 56 anys de rock'n'roll

La reina del rockabilly presentarà a Bikini el seu darrer disc, 'The party aint' over', produït per Jack White

Ara
2 min
Wanda Jackson en una imatge recent

BarcelonaAvui toca a Barcelona una figura cabdal de la música nord-americana: Wanda Jackson, que amb 73 anys ostenta el títol honorífic de reina del rockabilly, pujarà a l'escenari de la sala Bikini els seus 56 anys de carrera musical. I la veritat és que tot i l'edat no afluixa: el passat mes d'octubre va oferir una quinzena d'actuacions.

No es pot dir, però, que aquest sigui un concert purament nostàlgic: la cantant presentarà el seu darrer disc, The party ain't over, un àlbum gravat amb la producció de Jack White, factòtum de The White Stripes, i una banda de músics de l'actual rock independent nord-americà, com Jack Lawrence (The Raconteurs) o Carl Broemel (My Morning Jacket).

Jackson, nascuda a Oklahoma l'any 1937, va ser descoberta d'adolescent cantant en una emissora de ràdio i va iniciar una carrera com a cantant de country. L'any 1975, durant una gira amb diversos artistes, va compartir cartell amb Elvis Presley. A més d'establir una bona amistat i un breu idil·li amb el gegant de Tupelo, Presley la va convèncer que orientés la seva carrera cap al rock and roll.

En els següents anys, Jackson va desenvolupar un estil cru i directe de rockabilly; cançons com Let's Have a party o Hot Dog! That Made Him Mad, però sobretot Fujiyama Mama, encara són considerats estàndards del gènere.

A meitats dels seixanta, amb la caiguda de popularitat del rockabilly, Jackson va tornar a orientar la seva carrera cap al country. I amb el següent canvi de dècada, esperonada per les seves creences religioses, va consagrar la seva carrer al gospel, una decisió que la va deixar en una posició marginal dins la indústria. En els darrers anys, Jackson s'ha establert com a una de les figueres habituals en el circuit de concerts de rockabilly europeu.

stats