Pop
Cultura 21/03/2011

L'excantant de Whiskyn's debuta en solitari

El cantant Joan Masdéu debuta en solitari amb 'Casa murada', un disc de pop d'autor, senzill i sense deliris orquestrals, que presentarà per tot Catalunya en diversos formats

Efe
2 min
Joan Masdeu

ReusMasdéu (Reus, 1974) va passar 17 anys de la seva vida en aquell grup, del qual va ser l'únic membre fix des del principi, i després de la dissolució es va dedicar a actuar en solitari per petits locals amb un nou espectacle, Miniatures, on hi cabien composicions de Whiskyn's i, sobretot, peces noves que havia anat component.

"Ja havíem dit el que havíem de dir i, en deixar-ho, tots ens sentíem alliberats, però també insegurs per l'abisme que s'obria i per si hi hauria vida després de Whiskyn's", comenta a Efe Masdéu, per qui aquesta nova etapa és un "renéixer" en el qual pretén "fer cançons com a casa, amb una guitarra acústica i la veu, en distàncies curtes".

Quan va tenir un grapat de cançons, es va trobar amb el teclista Àngel Santiago i entre tots dos han produït Casa murada (Música Global), un disc de pop d'autor, senzill, sense deliris orquestrals, amb cançons com "Desapareixo", "El carrer dels jocs florals", "Qui", "Finals d'estiu", "Avencs" i "L'univers".

Denominat Casa murada perquè aquest és el nom de l'estudi on es va gravar el disc, una masia de Banyeres del Penedès (Baix Penedès) propietat de Jesús Rovira, baixista de Lax'n'Busto, i perquè el cantant reusenc "tenia necessitat de parlar del seu món interior", Masdéu s'expressa per això en primera persona "amb un vocabulari blindat".

"És un disc personal i, encara que cadascú el pot entendre com vulgui, per mi significa el meu interior fortificat", explica Joan Masdéu, que assegura que es tracta d'un àlbum "de cançons" que té com a principal diferència amb Whiskyn's que en el grup les peces eren seves en un 90% i després passaven per cinc "coladors", i ara "només per dos".

Per Masdéu, és un elapé "més introspectiu i intimista" i "més seu" perquè les cançons són només seves i s'ha involucrat en la producció, i admet que es pot parlar de "pop d'autor" perquè "la columna vertebral és la guitarra acústica i la veu, i després es pot ampliar el format i afegir-hi instruments".

Traient capes per "acabar en l'essència", Masdéu reconeix que amb Whiskyn's el públic es va adonar del "jo que no era", com canta en "Desapareixo", i en canvi ara ha trobat el seu llenguatge, no gaire diferent de l'anterior, ja que intenta "fer cançons maques i retrobar-se amb ell mateix com a primer pas".

L'autor d'"On", que va ser cançó de l'estiu de TV3 el 2009, creu que és temps de "jugar a fer florir els dies", com assegura en una altra de les seves noves cançons, ja que torna a tenir aquesta sensació "de jugar fent cançons, de produir i de gaudir amb la música", "l'únic" que té i la manera d'"actualitzar la seva bitàcola vital".

El reusenc, que va convocar l'any passat 200 estudiants russos de català a Moscou que van cantar totes i cadascuna de les seves cançons, defensa que Casa murada és un disc "d'amor, de desamor, de reamor, de furgar en els records personals, de passejar-se pels costats més emotius i foscos". Un disc que presenta en solitari, a duo, en trio o en quintet, segons l'ocasió, amb uns músics –Àngel Santiago, teclats; Quim Xicoira, baix; Carlos Carmona, guitarra; i Javier Bocanegra, bateria– que es troben al Penedès per assajar.

stats