MÚSICA
Cultura 28/12/2010

Una biografia que mereix ser orquestrada

L'exdona de Nelson Mandela ha estat un dels plats preferits de l'opinió pública. Ara, la seva vida s'utilitza, per segona vegada, per a l'argument d'una òpera

Josep Lambies
1 min

BarcelonaMolts mitjans britànics publicaven avui la notícia. El 28 d'abril de l'any vinent s'estrenarà, a l'State Theatre de Pretòria, una versió operística de la biografia de Winnie Madikizela-Mandela, exdona de Nelson Mandela. Hi participaran, entre d'altres, el compositor i músic d'origen sud-africà Bongani Ndodana-Breen i el cineasta Warren Wilensky, que en serà el productor. En aquesta magna obra, una orquestra de 60 músics interpretarà una barreja de ritmes tradicionals africans i formes compositives occidentals. També el text serà un híbrid, que combinarà l'anglès amb el xosa.

Avui, la cadena pública britànica BBC recordava que, fa tretze anys, Canadà va negar a la controvertida Mandela un visat per assistir a l'estrena d'una altra òpera sobre la seva vida, La passió de Winnie, a Toronto. Winnie Madikizela-Mandela ha estat carn dels mitjans de comunicació des de l'any 1964, quan Nelson Mandela va ser condemnat a cadena perpètua. Polèmica i rebel, l'any 1969 va ser detinguda per imprimir i distribuir literatura contra l'apartheid. Els tràmits de separació del seu marit durant els anys 90 van ser diana per a tota mena de rumors. L'any 2003, va ser considerada culpable de 43 acusacions de frau i 25 de robatori. Com deia el productor Wilensky en una entrevista per a The Independent, "la seva vida és massa tumultuosa per a un drama convencional." En definitiva, la història perfecta per a una òpera.

stats