MÚSICA

S'estrena l'òpera sobre la vida de Winnie Mandela

Una biografia que mereix ser orquestrada

L'exdona de Nelson Mandela ha estat un dels plats preferits de l'opinió pública. Ara, la seva vida s'utilitza, per segona vegada, per a l'argument d'una òpera

Molts mitjans britànics publicaven avui la notícia. El 28 d'abril de l'any vinent s'estrenarà, a l'State Theatre de Pretòria, una versió operística de la biografia de Winnie Madikizela-Mandela, exdona de Nelson Mandela. Hi participaran, entre d'altres, el compositor i músic d'origen sud-africà Bongani Ndodana-Breen i el cineasta Warren Wilensky, que en serà el productor. En aquesta magna obra, una orquestra de 60 músics interpretarà una barreja de ritmes tradicionals africans i formes compositives occidentals. També el text serà un híbrid, que combinarà l'anglès amb el xosa.

Avui, la cadena pública britànica BBC recordava que, fa tretze anys, Canadà va negar a la controvertida Mandela un visat per assistir a l'estrena d'una altra òpera sobre la seva vida, La passió de Winnie, a Toronto. Winnie Madikizela-Mandela ha estat carn dels mitjans de comunicació des de l'any 1964, quan Nelson Mandela va ser condemnat a cadena perpètua. Polèmica i rebel, l'any 1969 va ser detinguda per imprimir i distribuir literatura contra l'apartheid. Els tràmits de separació del seu marit durant els anys 90 van ser diana per a tota mena de rumors. L'any 2003, va ser considerada culpable de 43 acusacions de frau i 25 de robatori. Com deia el productor Wilensky en una entrevista per a The Independent, "la seva vida és massa tumultuosa per a un drama convencional." En definitiva, la història perfecta per a una òpera.

Més continguts de