TEATRE
Cultura 05/11/2012

Xavier Albertí es compromet amb el patrimoni català menys conegut i amb la contemporaneïtat per a les properes temporades del TNC

El TNC, la conselleria de Cultura i el nou director Xavier Albertí signen el contracte programa de la direcció artística 2013-2017

Acn / Laura Serra
2 min
Ferran Mascarell, Xavier Albertí i Sol Daurella / ACN

BarcelonaEl proper director del TNC a partir del juliol, Xavier Albertí, ha esbossat aquest dilluns algunes de les seves propostes per a la propera temporada. Albertí s'ha mostrat compromès amb la contemporaneïtat i proposarà una programació que revisarà el patrimoni català, sobretot, del segle XIX i el primer terç del segle XX –ha recordat tots els gèneres oblidats del teatre popular del Paral·lel que ha il·lustrat en una exposició al CCCB–. A més, incidirà en la seva projecció internacional per fer que les obres puguin dialogar "de tu a tu" amb les creacions escèniques occidentals. "Som poc conscients del tresor que tenim en les arts escèniques d'aquest país", ha insistit. I ha afirmat que la seva direcció serà continuista, que el públic no ha de notar el canvi: "No vull posar-me medalles". Conscient que la crisi afecta el teatre greument aquesta temporada, ha dit que intentarà buscar "processos que no estiguin segrestats per la crisi".

El TNC, la conselleria de Cultura i el nou director Xavier Albertí han signat el contracte programa de la direcció artística 2013-2017. El nou contracte programa manté la línia general que ha seguit el teatre. Així, estableix un pla de viabilitat econòmica de la programació teatral que garanteixi un resultat pressupostari anual ajustat a zero, un autofinançament mínim del 30%, una programació de 16 espectacles mínims –un més que fins ara–, una mitjana d'ocupació del 65% i, per primera vegada, fixa un mínim d'espectadors, situats en els 135.000.

El conseller Ferran Mascarell ha dit que comprometre un pressupost per al TNC seria "una frivolitat" perquè "la Generalitat no sap de quants diners disposarà l'any que ve", però ha assegurat que els 12,5 milions de què disposa habitualment –8,5 d'aportació pública– són una bona xifra que cal mantenir.

stats