ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 29/06/2012

Xavier Albertí dirigirà el TNC el 2013

La incògnita del nou director del Teatre Nacional s'ha resolt amb sorpresa: el director i compositor Xavier Albertí ha estat escollit per dirigir el TNC del 2013 al 2017. Cohabitarà un any amb Sergi Belbel.

L.s.
2 min
Xavier Albertí i Sergi Belbel van dedicar-se bones paraules. El director sortint va elogiar "el rigor intel·lectual i la saviesa" de l'entrant.

BARCELONA.Enigma resolt: el compositor i director teatral Xavier Albertí serà el pròxim director del Teatre Nacional, el quart que tindrà la institució en els seus 15 anys d'història. Ocuparà el càrrec a partir del juliol del 2013, quan Sergi Belbel deixi la direcció del TNC, que haurà ostentat set anys. En la temporada 2013-14 cohabitaran els dos directors: Belbel com a responsable del teatre i Albertí amb un contracte de programador perquè tingui 9 mesos, a partir d'aquest setembre, per dissenyar el seu primer any.

L'elecció d'Albertí ha estat una sorpresa. Dels quatre candidats que van passar a la recta final de la selecció -Albertí, Oriol Broggi, Carme Portaceli i Josep Maria Mestres- era un dels que sonava menys en els cercles teatrals. Eren especulacions basades en el fet que és l'únic que mai ha estrenat al Nacional. Ahir es va reunir el consell d'administració del teatre, van escoltar la presentació oral dels projectes dels candidats i van deliberar. El conseller de Cultura Ferran Mascarell és qui va comunicar a un emocionat Albertí que era l'escollit. En una roda de premsa improvisada, Xavier Albertí va agrair la confiança i va elogiar els seus rivals . No va voler resumir el seu projecte "de 300 pàgines", que presentarà la setmana que ve, però va assegurar que "ha sigut un plaer buscar temps per endreçar el que he anat pensant en aquests anys de feina i articular-ho en un projecte". Si Mascarell s'ha compromès a permetre que actuï els pròxims anys "amb total llibertat, com ha fet Sergi Belbel" -això sí, a partir d'un contracte programa acotat-, Albertí ha assegurat: "No vinc a fer el meu projecte escènic sinó a servir el Teatre Nacional i les arts escèniques".

Xavier Albertí té experiència com a professor i com a gestor. Va dirigir el festival Grec del 1996 el 1999 -l'any en què Mascarell va entrar a la regidoria de Cultura de Barcelona- i va formar part de l'Institut Ramon Llull del 2004 al 2006. Però sobretot té carrera de director. El seu teatre té un segell molt personal: ha apostat per la revalorització de gèneres menors ( Assajant Pitarra , El dúo de l'Africana ), ha escenificat Sagarra, Verdaguer i Vázquez Montalbán i ha dirigit obres d'autors com Benet i Jornet i Lluïsa Cunillé.

stats