TEATRE
Cultura 13/09/2013

La nova temporada del Teatre Nacional resumida en 15 claus

21 produccions de teatre i una trentena d'activitats paral·leles omplen una programació amb entrades més barates i noms com Serafí Pitarra, Josep Maria Miró i Josep Maria Flotats

Laura Serra
3 min

BarcelonaXavier Albertí s'estrena a la direcció del Teatre Nacional. I ho fa amb un canvi de rumb que ha sacsejat la institució. Després d'un any de crisi, retallades, acomiadaments i el tancament d'una sala, aquestes són les claus de la seva proposta, allunyada de la constricció.

1 - Les entrades seran un 25% més barates. El màxim seran 30 euros i el mínim, la voluntat que es podrà pagar a l'espectacle inaugural.

2 - La revista inaugurarà l'etapa d'Albertí al TNC el 2 d'octubre: 'Taxi... al TNC!' compta amb 76 intèrprets, actors, mags, músics, artistes de circ. Sis funcions per les quals l'espectador podrà pagar la voluntat i es destinaran els recursos al programa social Apropa Cultura.

3 - Les activitats paral·les es col·loquen al mateix pla que el teatre. Una trentena de lectures, col·loquis, sessions de cinema, cicle de poesia i conferències ajudaran a entendre i aprofundir la programació. Comptaran amb noms destacats com Ana Maria Moix, Antoni Marí, Xavier Pla, Antonina Rodrigo, Vicente Molina Foix, Toni Soler, Laura Borràs, etc.

4 - Pitarra és un dels protagonistes de la programació. Una exposició, dues conferències, una ruta literària i quatre espectacles en donen fe: el musical d'EGOS Teatre 'L'esquella de la torratxa'; Jordi Prat i Coll amb 'Liceistas i Cruzados'; Xicu Masó dirigirà la nova jove companyia del TNC a 'El cantador', i Jordi Oriol i Josep Pedrals imaginaran qui era Frederic Soler a 'Safari Pitarra'

5 - Carmen Amaya tindrà el seu homenatge al TNC de la mà de la dansa de Ramon Oller, Rocío Molina i Jesús Carmona, la música de la BCN 216 interpretant Joan Guinjoan i de Mayte Martín.

6 - Josep Maria Miró és el dramaturg escollit en aquesta temporada. Estrenarà 'Fum' i 'La dona que perdia tots els avions' i donarà el relleu a un autor escollit per ell, Marc Artigau, que ha escrit 'Un mosquit petit'. La voluntat és que aquestes obres passin després a les sales alternatives.

7 - Es reobre la Sala Tallers. S'hi faran espectacles enfocats a la investigació teatral, com el muntatge 'Safari Pitarra' i l'espectacle que farà la companyia del TNC. La Sala Petita sempre tindrà escenari central i per tant augmenta l'aforament.

8 - Grans clàssics: Carlota Subirós torna a la direcció amb 'La rosa tatuada' de Tennesse Williams; Lurdes Barba dirigirà un Sagarra: 'Ocells i llops'; Joan Ollé posarà en escena un Lorca, 'Doña Rosita la soltera'.

9 - 120 actors i actrius pujaran a escena aquesta temporada al TNC. 40 d'ells hi debutaran.

10 - Josep Maria Flotats torna al TNC per partida doble: dirigirà 'El joc de l'amor i de l'atzar' de Pierre Marivaux i recitarà Espriu a l'obra 'Un rèquiem per a Salvador Espriu' amb música de Xavier Benguerel i l'OBC, la Coral Càrmina i la Polifònica de Puig-Reig. La música serà molt present a la programació.

11 - Es prioritza el projecte educatiu i es produeix un espectacle familiar: 'Sota el llit', de Núria Vizcarro i Ricard Soler.

12 - Només hi haurà un espectacle de producció internacional: 'Amarillo', de Teatro Línia de Sombra, de Mèxic.

13 - Frontera. És el concepte que relliga la programació i el tema que s'ha ofert a tres dramaturgs perquè escriguin textos breus: Rafael Spregelburd, Falk Richter i Lluïsa Cunillé.

14 - Xavier Pujolràs com a assessor artístic i Albert Arribas com a assessor literari són l'equip creatiu que acompanya Albertí a la direcció. També ha creat un comitè de lectura per a llegir les obres que rebin a la nova bústia de textos teatrals.

15 - Xavier Albertí debutarà com a director escènic al TNC amb dues obres: 'Terra de ningú' de Harold Pinter que enceta la temporada a la Sala Petita i tancarà temporada amb l'òpera 'L'eclipsi' de García Demestres i Paco Zarzoso dins el Grec.

stats