ÒPERA

Benguerel ha resumit musicalment 60 anys de la seva carrera

Xavier Benguerel i Xavier Albertí estrenen avui a Madrid l'òpera 'Jo, Dalí'

Després de deu anys d'espera, l'òpera dedicada a Dalí i Gala s'estrena al Teatro de la Zarzuela i a l'octubre arribarà al Liceu

Avui s'estrena al Teatre de la Zarzuela Jo, Dalí, una òpera de Xavier Benguerel (Barcelona, 1931), amb llibret de l'oftalmòleg, escriptor i dramaturg Jaime Salom (Barcelona, 1925), direcció musical de Miquel Ortega i direcció d'escena de Xavier Albertí, amb Joan Martín-Royo i Marisa Martins de protagonistes.

Després de deu anys esperant que s'estreni, el compositor va explicar que l'òpera tracta "de surrealisme", que ell també ho ha viscut perquè l'obra pugui veure la llum, des de l'encàrrec, l'any del centenari del naixement del pintor de Cadaqués (2004). S'havia d'estrenar a la Zarzuela quan dirigia aquest teatre Xavier Casal però, després de dimitir, el va substituir José Antonio Campos, que els va comunicar que no podia mantenir la proposta i que havia d'estrenar-se al Reial o al Liceu. Qui ha aconseguit estirar el projecte i fer-ho possible ha estat finalment la Zarzuela, que dirigeix Luis Olmos.

La música de Jo, Dalí és atonal perquè la tonalitat la va abandonar Benguerel "quan encara portava pantalons curts" i en ella es "resum", "depurant tot el superflu", 60 anys de carrera. El compositor ha destacat que aquest muntatge s'ha fet "amb condicions mínimes d'estímul econòmic" però "insuperablement", gràcies a un equip que ha treballat amb "un interès i una dedicació magnífica". Joan Martín-Royo, baríton i llicenciat en Història de l'Art, li va agradar "moltíssim" el llibret i l'òpera li sembla "densa i difícil però no utòpica. No és fàcil de cantar però fa molt comprensible el text", que es canta en castellà, català i anglès, amb subtítols i que arribarà al Liceu a l'octubre.

Segons el director de l'òpera, Xavier Albertí, Jo, Dalí vol "combinar notícia i fantasia": "És una narració biogràfica, des de la seva primera visita a París fins que va morir al castell de Púbol, però no un tractat enciclopèdic sobre la vida de Dalí i Gala". El personatge de Dalí (1904-1989, Figueres) és, per a Albertí, "profundament polièdric i incòmode per a tancar-ho en un contenidor i Gala va ser un 'Andy Warhol', la gran inventora del 'apropiacionisme', així que es va apoderar de l seu univers i el va recrear. L'espectador trobarà uns personatges fascinants i molt atractius ".

Més continguts de