HISTÒRIA
Cultura 21/01/2012

Manuel Fraga i la corona: la contrahistòria

Manuel Fraga va empènyer Joan Carles I a la corona apartant els rivals carlins. Els fets de Montejurra (Navarra) mai s'han acabat de conèixer a fons

Ara
1 min
El rei Joan Carles i Manuel Fraga

BarcelonaUn dels episodis més foscos de la Transició va succeir quan Manuel Fraga era ministre de Governació: els fets de Montejurra del 9 de maig de 1976. Aquell dia se celebrava a Navarra la concentració carlina anual. En el seu decurs es van enfrontar seguidors del Partit Carlí (PC), que liderava el príncep Carles-Hug de Borbó Parma, i els d’un contingent carlí d’ultradreta acabdillat pel seu germà petit, Sixt-Enric. Davant la passivitat de la Guàrdia Civil, l’episodi es va saldar amb dos morts del PC i 30 ferits, i mai es va clarificar: els 11 volums del sumari es van extraviar.

Fraga sempre va negar que conegués els fets i que hi intervingués, ja que es trobava fora d'Espanya. Però hi ha proves que demostren que la reacció de les forces de l'ordre podria haver estar ordida per apartar l'alternativa dinàstica al que seria el rei Joan Carles I. Carles-Hug de Borbó va presentar credencials per ser nomenat successor de Franco: era catòlic, major de 30 anys i venia d'estirp règia.

Podeu llegir el reportatge, de l'historiador Xavier Casals, a l'ARA PREMIUM.

stats