Premis literaris
Cultura 21/04/2018

Zoraida Burgos i Maria Guasch guanyen els Premis de la Crítica Catalana

Els crítics literaris catalans no participaran per primera vegada als premis espanyols

Laura Serra
2 min
“La poesia social era una necessitat, no una moda”

BarcelonaAquest dissabte l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana ha donat a conèixer els Premis de la Crítica Catalana. Les guanyadores han sigut les escriptores Zoraida Burgos en la categoria de poesia per 'Convivència d'aigües' (LaBreu Edicions) i Maria Guasch en la de narrativa per 'Els fills de Llacuna Park' (L'Altra Editorial).

El llibre de Zoraida Burgos és el compendi de tota una obra, iniciada als anys 70. Bibliotecària i durant anys l'única veu femenina de les Terres de l'Ebre, el jurat li reconeix "l'esforç de tota una vida" que a 'Convivència d'aigües' es pot observar "des de l'ímpetu dels primers versos fins a l'equilibri de la maduresa". Per a l'autora, que reconeix dues influències, la lectura de 'La pell de brau' i de T.S. Eliot, el premi representa "un honor inesperat i que agraeixo, des de la perifèria de les terres del sud", i li arriba "en un moment de calma i silenci, i de responsabilitat".

'Els fills de Llacuna Park' és la tercera novel·la de Maria Guasch (Begues, 1983), després de 'Neu fosa' i 'Olor de clor sota la roba'. Segons el jurat, "amb una narrativa subtil i un llenguatge proper, sense edulcorants, Guasch presenta una obra a la vegada enigmàtica i seductora, on la insatisfacció, el buit i la inèrcia del sense sentit batega en tots i cadascun dels personatges". La novel·la retrata la provisionalitat d'una generació de joves insatisfets i sense aspiracions a través de les relacions de parella, d'amistat i familiars d'una professora substituta d'una presó. Guasch defensa una escriptura nascuda "amb absoluta llibertat, sense tenir en compte modes ni tendències". I afirma que el premi suposa donar "més vida, més visibilitat" a uns personatges que ha arribat a "estimar" i que "han estat escrits des del plaer i des de la intuïció".

La crítica, contra la falta de llibertat d'expressió

Els Premis de la Crítica Catalana s'entregaran el dimecres 2 de maig a la Biblioteca de Catalunya, en el transcurs d'un sopar literari amb tertúlia amb les autores premiades i lectures dels textos guardonats. Per primera vegada els representants de la crítica catalana han declinat assistir a la reunió anual en què l'Associació Espanyola de Crítics Literaris anuncia els premis, com a mostra d'enèrgica protesta per la falta de llibertat d'expressió a tot l'Estat i per reivindicar el compromís de l'escriptura amb aquestes llibertats.

El jurat de la modalitat en llengua catalana ha estat format pels crítics Anna Ballbona, Àlex Broch, Lluïsa Julià, Jordi Nopca i Simona Škrabec.

stats