El jutge accepta canviar l'hora: el cadàver de Dalí s'exhumarà dijous a les vuit del vespre

La Fundació Museu Dalí va sol·licitar al jutjat de Madrid canviar l'hora per no perjudicar l'activitat diària del museu.

Si res canvia, finalment, el cadàver de Dalí serè exhumat demà dijous a les vuit del vespre. La Fundació Museu Dalí va sol·licitar al jutjat de Madrid que s’encarrega de tramitar aquesta demanda, que es modifiqués l’hora de les diligències per tal de no perjudicar la seva activitat diària. Per tant, l'equip forense començarà la seva feina quan el museu tanqui les seves portes.


Dos forenses i un tècnic de l’ Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses extrauran mostres dels ossos llargs, com la tíbia i el fèmur, i les ungles i trauran alguns queixals a Dalí. Segurament els tècnics s’hi estaran tota la nit i no tindran resultats fins d’aquí més d’un mes. Els forenses hauran d’anar equipats amb vestits de doble protecció, guants i màscares per evitar que hi hagi cap contaminació. També s’establirà un perímetre de seguretat.

La magistrada María del Mar Crespo, del jutjat número 11 de primera instància de Madrid, va signar el 26 de juny una interlocutòria amb la qual ordenava l'exhumació del cadàver del pintor (1904-1989) i instava Pilar Abel, la dona que litiga perquè es reconegui que és filla de Dalí, a fer-se les proves a les quals ja s'ha sotmès a l'Institut Nacional de Toxicologia.

Els intents de parar l'exhumació

La Fundació Gala-Dalí va presentar tres dies més tard, el 29 de juny, un recurs, amb el suport del despatx d'advocats Roca Junyent en coordinació amb l'Advocacia de l'Estat, ja que la demanda de paternitat es dirigeix també contra el ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques com a hereus legals del pintor. Com que no és un recurs "suspensiu", el procés d'exhumació de l'artista segueix el seu curs.

Tampoc ha tingut èxit l'intent de l'Ajuntament de Figueres d'aturar l'exhumació. L'Ajuntament de Figueres veia "impossible" exhumar el cos de Salvador Dalí per problemes tècnics. L'alcaldessa, Marta Felip, va recordar que l'edifici del Teatre-Museu on hi ha enterrat el pintor és de propietat municipal i, a més, està protegit. "Qualsevol intervenció que s'hi vulgui fer requereix el vistiplau de Patrimoni", va detallar. 

Segons Felip, "Salvador Dalí no està enterrat a un nínxol comú, sinó en una tomba que no és de fàcil obertura i que requereix realitzar obres", de manera que per exhumar-lo caldria la intervenció d'una grua. L'Ajuntament va enviar una petició al jutjat perquè aturés l'exhumació al·legant que tot el procediment no estaria a punt per a la data fixada. 

 

Més continguts de