AGENDA CULTURAL
Cultura 21/07/2017

10 propostes culturals per al cap de setmana

Ara
5 min
Una mostra repassa la trajectòria artística de Giorgio de Chirico

Una mostra repassa la trajectòria artística de Giorgio de Chirico

Barcelona. Fins al 22 d'octubre

El CaixaForum presenta l’exposició 'El món de Giorgio de Chirico. Somni o realitat', que repassa la trajectòria d’aquest pintor fonamental per comprendre l’art del segle XX. La mostra recorre les principals fases creatives de De Chirico (Volos, 1888 - Roma, 1978) i retrata la investigació contínua de la idea artística, marcada per una cerca constant en el pla iconogràfic i simbòlic capaç de crear una continuïtat de la tradició artística italiana en l’art. L’exposició acull un total de 150 obres, entre pintures, escultures, aquarel·les i dibuixos, representatives dels temes principals de l’artista i de la seva investigació. L’obra de De Chirico va passar per diverses etapes diferenciades: des del període metafísic inicial, a la dècada de 1910, en què mostra una transformació personal de l’art clàssic mitjançant unes piazzas enigmàtiques d’arquitectura renaixentista, passant pels temes iconogràfics de les dècades de 1920 i 1930, i les investigacions tècniques sobre la pintura dels grans mestres durant la dècada de 1940, fins al període neometafísic entre els anys 1968 i 1976.

Música, dansa i cinema al Festival Bach

Barcelona. Fins al 25 de juliol

El Festival Bach de Barcelona continua la seva activitat fins al 25 de juliol. Divendres destaca el concert en trio del baríton Stephen MacLeod, la violinista Leila Schayegh i el clavecinista Bertrand Cuillier –tots ells són membres de l’Ensemble Gli Angeli Genève–. Pel que fa als altres dies, hi haurà una masterclass de Ton Koopman als joves solistes de la Beca Bach (dissabte, 16 h), una peça de dansa contemporània amb música de Bach (dissabte, 19 h) i un concert de fusió de música cubana i de Bach (diumenge, 20 i 22 h), entre d’altres.

Una de les propostes del Festival Bach

‘Un món ideal’ a l’Espai Thyssen

Sant Feliu de Guíxols. Fins al 15 d'octubre

La mostra 'Un món ideal, de Van Gogh a Gauguin i Vasarely. Col·lecció Carmen Thyssen', que es pot veure a l’Espai Carmen Thyssen presenta quinze quadres procedents del Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid i del Museu Carmen Thyssen de Màlaga. S’hi podran contemplar obres de grans mestres internacionals de la pintura com Van Gogh, Gauguin, Pissarro i Sisley al costat de grans noms de la pintura catalana de l’època avantguardista. En aquesta línia, inclou obres de Joaquim Sunyer, Maria Girona i Àngel Planells, entre d’altres.

Una de les pintures de l'exposició 'Un món ideal'

Visita teatralitzada per descobrir Empúries

L'Escala. Fins al 8 de setembre

El conjunt arqueològic d’Empúries proposa aquest estiu endinsar-se en la seva història a través d’una visita teatralitzada. La proposta rep el nom d’ 'Aprenents de Plaute. La comèdia de l’estiu a Empúries', que conduirà els visitants al món del teatre romà i a Plaute, figura clau de la comèdia de tots els temps. El mes de juliol les visites es realitzen en català cada dilluns, dimecres i divendres a les 20 h. L’entrada costa 10 euros i és gratuïta per als menors de 8 anys.

Familiaria & Gastrokids: dia en família a Empúries

L'Escala. 22 de juliol

El Familiaria & Gastrokids, la Festa de la Cultura en Família a Empúries, celebra la seva 2a edició amb diverses activitats aquest dissabte. Entre les propostes, hi haurà visites teatralitzades, tallers gastronòmics i de ceràmica antiga, titelles, contacontes i un passeig en carro, entre d’altres. La festa clourà amb un concert de la banda del Club Super3.

Una de les propostes del Familiaria & Gastrokids

Música clàssica al Monestir Reial de Santa Maria de les Monges

Vallbona de les Monges (Lleida)

El Monestir Reial de Santa Maria de les Monges es converteix aquest cap de setmana en l’escenari del cicle de música clàssica 'La pedra parla'. Dissabte els assistents podran gaudir d’un recital d’àries a càrrec de l’orquestra Vespres d’Arnadí i de la veu de Mercè Pons acompanyada de la música del Quartet Alart (19.30 i 22 h). Diumenge és el torn de Marta Mathéu, que proposa una vetllada amb les peces vocals més emblemàtiques d’Enric Granados (12.30 h).

Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica

Barcelona. Fins a l'11 de setembre

El Museu d’Arqueologia de Catalunya acull l’exposició 'La fi és el principi. Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica', que resumeix 20.000 anys de pràctiques funeràries a la prehistòria. La mostra itinerant, que inclou més de 300 objectes de 19 museus catalans, vol ser una via d’aproximació al nostre passat a través de la cultura material que ha perviscut de la prehistòria a Catalunya: l’arqueologia de la mort. Les pràctiques funeràries són un mirall del món dels vius i sovint reflecteixen temes tan diversos com el canvi cultural, la relació dels nostres avantpassats amb el seu entorn, els contactes i intercanvis, les creences i el món simbòlic dels nostres avantpassats... A més, ens aporten coneixement de la nostra cultura actual.

Una tragèdia intemporal i amb tocs del teatre de l'absurd

Barcelona. Fins al 23 de juliol

Després de l'estrena al Festival de la teatre clàssica de Mèdia, el festival Grec acull el muntatge de Mario de Gas de 'Calígula', d'Albert Camus; amb Pablo Derqui i Mònica Lòpez en els papers protagonistes. El director subratlla la lucidesa de Calígula en lloc de l'excentricitat, la intemporalitat de l'obra i el fet que té tocs del teatre de l'absurd. Segons Pablo Derqui, l'obra aborda "l’arbitrarietat del poder, el pas del temps, la fragilitat de l’existència i l’emoció artística”.

Dansa sufí, nous sons i musicoteràpia

Collbató. 22 i 23 de juliol

Les Coves de Salnitre de Collbató acullen aquest cap de setmana la XII edició del Gong, el festival dedicat als nous son i les músiques del mon. Entre els plats forts hi ha el concert del multiinstrumentista d’origen xilè Nello Chiuminatto, que tocarà 17 instruments dels cinc continents; l'espectacle de dansa sufí 'La dansa de l’infinit', on els dervixos ballaran amb la música del gran intèrpret afganès Ustad Daud Khan Sadozai, i el cantautor Ferran Savall, que oferirà un concert d'improvisacions jazzístiques. Com a novetat, el festival inclou dues jornades tallers i concerts centrades en la musicoteràpia.

La trobada de 24 corals d'arreu del món

Barcelona. Fins el 29 de juliol

Demà arrenca la 11a edició del Simposi Mundial de Música Coral amb el lema 'Els colors de la pau', que comptarà amb la participació de 24 corals d'arreu del món, de música clàssica, tradicional, pop, jazz i contemporània; entre els quals hi ha el Cor Infantil Amics de la Unió de Granollers i el Cor Vivaldi. A més dels concerts, la programació inclou conferències, classes magistrals i trobades professionals.

stats