Cultura 03/11/2014

6 aparicions sonades de l'artista dissident xinès Ai Weiwei

Avui s'inaugura una mostra de la seva obra a La Virreina. Des de la parodia de 'Gangman Style' a un article al 'Newsweek', l'artistaha denunciat el govern xinès en tots els formats

Ara
3 min
Ai Weiwei

BarcelonaAquest dilluns es presenta a La Virreina - Centre de la Imatge una exposició de l'obra de l'artista dissident xinès Ai Weiwei. 'On the Table. Ai Weiwei' mostra més de quaranta peces entre fotografies, vídeos, instal·lacions, maquetes, escultures, projectes de disseny gràfic, publicacions i música, on és possible descobrir obres inèdites en diàleg amb d'altres que han assolit la posició d'icona global.

Com a artista compromès amb la societat, que aborda en la seva obra temes com ara la multidisciplinarietat, l'inconformisme, la dissidència i la condició mediàtica, Ai Weiwei ha protagonitzat algunes aparicions sonades, divertides i amb esperit crític.

1. Ai Weiwei parodia el Gangman style. El vídeo porta per títol 'Caonima Style', un joc de paraules molt utilitzat pels internautes xinesos per burlar la censura a la xarxa, ja que encara que en principi vol dir 'llama', el remugant sud-americà, també es pot interpretar com un exabrupte. La cançó és un simple 'playback', però el fet que en algun dels plans l'artista aparegui amb unes manilles policials, fa pensar en els 81 dies que va estar detingut el 2011, acusat de frau fiscal.

2. L'artista va escriure un article incendiari contra el règim xinès a la revista 'Newsweek' l'agost del 2011. L'artista, responsable de l'estadi olímpic de Pequín, va criticar la corrupció del govern, el sistema judicial i la seva política respecte als milers de treballadors que cada dia arriben a la capital.

"Cada any milions de persones van a Pequín per construir els seus ponts, carreteres i cases... Són els esclaus de Pequín", escrivia. "Ocupen estructures il·legals, que Pequín destrueix mentre continua expandint-se. Qui posseeix una casa? Els que pertanyen al govern, els amos del carbó, els caps de les grans empreses. Vénen a Pequín per donar regals, i els restaurants i els karaokes i les saunes s'enriqueixen", afegia a l'article. Segons les condicions del seu "alliberament", l'escultor i pintor no podia ser entrevistat per periodistes, fer servir internet o interactuar amb activistes pro drets humans.

3. Una paròdia de 'Gran Hermano' per denunciar el setge de les autoritats xineses: Ai Weiwei va instal·lar diverses càmeres al seu domicili perquè els seus seguidors poguessin seguir tots els seus actes.

Ai Wei Wei dormint

4. De l'art al heavy metal: videoclip de 'Dumbass', el primer senzill del primer disc d'Ai Weiwei. En el videoclip, del maig del 2013, l'artista parodiava la seva detenció. El vídeo, que s'emmarca en l'àlbum 'Divine Comedy', mostra diverses escenes de la seva vida a la presó, que transcorren sufocades per la vigilància permanent de guàrdies xinesos, que no li deixen de vigilar-lo ni mentre fa ús del bany, i que acaben enganyats per l'astúcia de l'artista, que s'escapoleix acompanyat de dues prostitutes.

5. 'Cao Ni Ma': el 2011 Ai Weiwei ja va convertir una cançó infantil en un atac contra les autoritats xineses.

6. 'S.A.C.R.E.D' –presentada a la Biennal de Venècia 2013– és una mostra de les intimitats i els moments dolorosos que va patir durant el seu empresonament. A través de sis caixes de ferro amb unes petites obertures, com si es tractés de la porta d'una cel·la qualsevol, l'espectador és testimoni, com un ull que 'tot ho veu', d'algunes escenes quotidianes que l'autor realitza sota la violenta mirada de la policia.

'S.A.C.R.E.D', obra que va presentar a la 55 edició de la Biennal de Venècia
stats