IMPACTE DE LA PANDÈMIA

Obren les escoles de dansa: “És com si ens haguessin aixecat un càstig”

Els centres s'han de reorganitzar perquè només poden tenir sis alumnes per aula

Des del confinament del març, l'escola de dansa La Filigrana, al barri de Gràcia de Barcelona, només ha pogut obrir a l'estiu per tres setmanes de casals i un mes a l'octubre. "He facturat només aquests dos mesos. Ara espero poder fer un mes sencer. Després de Nadal què? Tornarem a rebre els mateixos. No pots fer plans, vas al dia a dia. És insostenible", diu Ingrid López, directora de l'escola de dansa La Filigrana. El mateix ha passat a l'Escola de Dansa Assumpta Trens de Vilafranca del Penedès, que s'omplia de nou de música i rialles. Les escoles han estat quatre setmanes tancades. A la de Vilafranca han ofert classes online, a la de Barcelona s'han estimat més no fer-ne i no cobrar la quota. "No és viable. No puc corregir les alumnes", diu López.

Ahir la classe es feia en família: només ho pot haver sis alumnes per classe. "Hem hagut de repartir els alumnes en grups i els professors no donen l'abast. Seguim fent les mateixes classes, però hem hagut de reestructurar-ho tot per poder seguir les mesures de seguretat", diu Neus Fransi, directora de l'escola Assumpta Trens. Han tingut la sort que els han pogut cedir el teatre Casal - Societat La Principal. A la platea i l'escenari hi ha unes marques divisòries, i a cada separació un grup de sis nenes amb mallots i escalfadors de colors pastel, seguint les instruccions de la professora, la Mireia Andrade. A La Filigrana fan torns: sis són a classe i sis es connecten per internet, i la setmana següent intercanvien els papers. Amb les nenes de P3, P4 i P5 és amb qui tenen més problemes perquè les classes virtuals "no són factibles", diu López. I afegeix: "És un despropòsit. Aquí les alumnes estan separades i tota l'estona amb mascareta, netegem i ventilem entre classes. Són espais segurs. Després d'aquests dies que hem estat tancats veiem els nostres alumnes als parcs jugant junts i et sents impotent. Com si ens haguessin castigat i ara ens haguessin aixecat el càstig, i hem d'estar contents amb només sis alumnes a classe".

A tot plegat cal sumar-hi el poc temps amb què van saber que podrien obrir. "Hem estat tot el cap de setmana organitzant-nos a correcuita per poder quadrar horaris i parlar amb les famílies. És esgotador, i només és dilluns!", diu la directora de La Filigrana. També els ha afectat el toc de queda, perquè els horaris extraescolars són molt limitats. "Abans tenia classes fins a dos quarts de deu però ara he de tancar a les nou, quan la primera classe la fem a dos quarts de sis", explica.