MÚSICA

L'Ajuntament de Bilbao cancel·la un concert de C. Tangana per les seves "lletres masclistes"

Una denúncia de Podem i 9.000 firmes estaven en contra del madrileny a l'Aste Nagusia

C. Tangana no actuarà a l' Aste  Nagusia  tot i estar contractat i anunciat pel consistori bilbaí. El motiu que ha portat a la cancel·lació, confirmada per part de la regidora de cultura de l'Ajuntament, ha sigut la denúncia d'Elkarrekin Podemos, que creu que l'artista fomenta "la cultura de violació" en els seus textos. A banda de la demanda del grup lila, també s'havia iniciat una campanya a internet amb més de 9.000 signatures en contra del concert d' Antón  Álvarez (nom real del cantant), a qui acusen de tenir lletres "masclistes, patriarcals i despectives cap a les dones".

Després d'aquestes pressions, el consistori biscaí, controlat pel PNV, va anunciar que estudiaria els fets, que han acabat amb la cancel·lació definitiva del concert. El raper, que era un dels caps de cartell de la festa, ha estat substituït per Pedro Capó, que ocuparà el seu espai el dissabte 24 d'agost al parc Etxebarria.

La cancel·lació ha aixecat polèmica i fins i tot Pablo Iglesias s'hi ha pronunciat, però curiosament en contra del que havia denunciat Elkarrekin Podemos, la confluència del seu propi partit a Euskadi, és a dir, en contra del veto.

L’ídol del nou pop urbà es diu C. Tangana

L'espectacle d'Álvarez no és el primer que es cancel·la pel presumpte masclisme de les lletres: també els va passar a dos altres rapers, precisament, Kaydy  Cain i  Kidd  Keo, en un concert a  Alcalá de Henares l'estiu passat. La diferència entre aquests i el cas de Tangana és que en el del madrileny el contractant ha estat l'administració pública.

La polèmica pel xou de Tangana a Bilbao coincideix amb els dos concerts que també s'han cancel·lat a Madrid, el de  Def con Dos a les festes del barri de  Tetuán, i el de  Luis i Pedro Pastor al d' Aravaca. Seguint amb la línia dels recitals vetats per l'alcaldia de José Luis Martínez- Almeida, el grup municipal del Partit Popular a Madrid va remarcar aquest dijous en una piulada que no contractarà cap grup "afí a Podem ni que estigui condemnat per humiliar víctimes del terrorisme", tot i que després van esborrar la comunicació.

El ministre diu que el públic hauria de parlar

El ministre de Cultura, José Guirao, ha declarat avui que li sembla "malament" que es cancel·li l'actuació d'artistes per les seves afinitats polítiques: "Mesurar els artistes per la seva proximitat política no és positiu". "La base de la creació artística està en la llibertat d'idees i pensament", ha afegit. Però el ministre diferencia els casos de Luis i Pedro Pastor del de C. Tangana. "Aquí tinc més dubtes, encara que crec en la llibertat d'expressió, perquè està relacionat amb temes de gènere; entenc que hi hagi reticències –ha declarat–. Hauríem de deixar que els creadors facin la seva feina i que sigui el públic qui ho ratifiqui", ha afegit.

El ministre ha fet avui aquestes declaracions després de la reunió mantinguda amb el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i una trentena de representants del món de la cultura com a part de la ronda de contactes del líder del PSOE per trobar acords de cara a la formació de govern.