Còmic
Cultura 08/10/2021

Alison Bechdel: "És un error creure que ets prou forta per no dependre de ningú"

La il·lustradora reflexiona sobre l'exercici físic, la ment i el cos al seu tercer llibre de memòries, 'El secreto de la fuerza sobrehumana'

3 min
La novel·lista gràfica Alison Bechdel

BarcelonaDeu anys enrere, Alison Bechdel (Lock Haven, Estats Units, 1960) estava totalment bloquejada. L'artista havia fet un cim professional el 2006 amb Fun home, una novel·la gràfica sobre la seva família que va triomfar internacionalment i que es va convertir en un espectacle de teatre musical. De cop i volta, Bechdel havia passat de ser la il·lustradora d'una tira còmica sobre lesbianes a voltar pel planeta amb un llibre autobiogràfic que parlava del suïcidi i de l'homosexualitat del seu pare. El 2012 va llançar ¿Eres mi madre?, en què posava el focus en la figura de la seva mare. I aleshores va arribar el bloqueig. "Em vaig estancar del tot. Creia que m'hauria de dedicar a una altra cosa, fins i tot vaig pensar que podria ser llibretera", recorda l'artista.

Aquells dies no escrivia ni dibuixava, i la crisi creativa se li va ajuntar amb la menopausa. "Va ser un període molt difícil. Notava els canvis físics, però sobretot els emocionals. Tenia canvis d'humor, em sentia molt trista i em feia por perdre la meva capacitat física i mental. Em vaig adonar del procés d'envelliment", explica Bechdel. Per sortir d'aquell pou, va començar a córrer i es va obligar a dibuixar com a mínim un cop al dia. I li va funcionar. "L'exercici em va servir com a rutina i va passar a formar part del meu dia a dia. El moviment físic de córrer em va ajudar a desencallar la creativitat, que va tornar a fluir", recorda. En major o menor mesura, l'esport sempre ha format part de la vida de Bechdel, i se l'ha fet seu com un mecanisme per sentir-se més forta i més invencible. Però amb el pas del temps l'autora ha viscut i ha hagut d'acceptar el deteriorament del cos, i de tot aquest procés n'ha fet el seu tercer llibre de memòries: El secreto de la fuerza sobrehumana, que acaba de publicar Reservoir Books amb traducció al castellà de Rocío de la Maya Retamar.

Una doble pàgina del còmic d'Alison Bechdel
Una doble pàgina del nou llibre d'Alison Bechdel

Quan l'autoexigència és un obstacle

"Sempre havia cregut que fer exercici era una manera de ser cada vegada més forta i de viure més. Però al fer 50 anys em vaig adonar que la cosa no anava així, que cada vegada era més fràgil", diu Bechdel. Al llibre reflecteix aquesta evolució des que era petita –i l'esport només era cosa de nois– fins a la joventut, quan va començar a provar totes les noves pràctiques que apareixien per superar els límits del propi cos. Al còmic, Bechdel traça camins paral·lels entre l'autoexigència física i la creativa, que l'han portat a obsessionar-se i a patir ansietat. Amb l'edat ha après a "no ser un obstacle" per a si mateixa. "Sempre he sigut molt crítica amb mi i això m’ha motivat i m’ha fet molt productiva, però no és una bona manera de viure. Una de les coses de fer-me gran és que soc més compassiva i menys dura amb mi mateixa", reconeix.

La novel·la està plena de reflexions que relliguen les sensacions de l'exercici intens amb un procés creatiu fructífer. "Faig totes dues coses per sentir aquesta espècie d'estat en què un està connectat amb el que fa, flueix. No m'adono que passa el temps, que tinc gana, m'oblido de mi mateixa i em fusiono amb el que estic fent", afirma Bechdel. De jove perseguia la immortalitat amb l'esport, però ara ha arribat a la conclusió que es tractava d'una altra cosa: "Part del secret de la força sobrehumana és acceptar la mortalitat i entendre que estem connectats els uns amb els altres. És un error creure que ets prou forta per no dependre de ningú. Tot i que em costa, perquè sovint prefereixo estar sola que en comunitat, lluito per superar-ho".

stats