Cultura 18/05/2012

Una altra galàxia és possible

Toni Soler
3 min
Una indignada Leia Organa ha intentat democratitzar el règim de Palpatine, però el seu braç emmascarat, Darth Vader, l'ha detingut. N'hi ha que esperen que el mestre Yoda agafi les regnes.

POTSER M'ARRISCO a una detenció preventiva per part de les tropes d'assalt, però no seria la primera (ja vaig ser retingut en un satèl·lit presó, el nom del qual no vull recordar, només pel fet de promoure una paròdia teatral en què l'emperador i Darth Vader protagonitzaven l'anunci d'una crema antiarrugues), però em sembla que ha arribat el moment de dir ben alt que la galàxia ha enfilat decididament el camí de la dictadura i la repressió. El Senat és una cambra decadent i acomodatícia, on s'endormisquen líders amortitzats i joves grimpadors de planetes de segona fila, amb ganes de fer-se veure davant les noves autoritats militars. Totes les votacions que s'han dut a terme enguany han estat unànimes; cap expressió de protesta davant dels abusos de poder comesos per l'emperador i els seus sequaços.

NOMÉS QUEDAVA una espurna d'esperit democràtic en la veu de joves dirigents com la princesa Leia Organa, però la seva detenció posa de manifest que el règim de l'emperador Palpatine no està disposat a tolerar ni un bri d'oposició. Encara recordem tots el darrer discurs de la jove princesa, davant d'un hemicicle mig buit (la sessió va tenir lloc durant un pont), i les seves profètiques paraules: "L'emperador té un problema, i aquest problema es diu tres per cent", en referència als rumors de possibles comissions rebudes per funcionaris imperials durant les obres de construcció de l'Estrella de la Mort. La maquinària mediàtica de l'Imperi va respondre de manera implacable. Al cap de pocs dies, com per casualitat, la galàxia es va omplir de rumors sobre la pretesa degeneració moral de la princesa, les seves aventures amoroses amb personatges de tot pelatge (mai més ben dit, perquè fins i tot se li va atribuir una tòrrida relació amb un wookie) i al seu propi planeta, Alderaan, un grup de pressió va denunciar que la família Organa s'havia enriquit a base de requalificar planetes sencers amb finalitats especulatives. La princesa no només va rebutjar les acusacions, sinó que va multiplicar la seva activitat pública d'una punta a l'altre de la galàxia. Tot plegat ha fet que a l'emperador se li acabi la paciència, i ara Leia està detinguda i en parador desconegut.

LES CONSEQÜÈNCIES d'aquesta detenció són diverses. A Alderaan hi ha hagut protestes massives, d'un marcat to secessionista (el pacte fiscal concedit per l'antiga República fa unes dècades ara es revela del tot insuficient). A Coruscan, el sistema central de la galàxia i seu de l'administració imperial, el mutisme és absolut i les tropes d'assalt patrullen per tots els territoris en una virtual situació d'estat de setge. Diverses demostracions pacífiques de grups de rèptils artròpodes intel·ligents del planeta Dagobah, que s'autoanomenen XSfki4frd ( indignats ), han acabat amb un bany de sang. Pel que fa a la Força, aquell camp d'energia mística que dóna equilibri i bla, bla, bla, està perdent adeptes per moments, perquè el pràctic extermini dels cavallers jedi l'ha convertit en una relíquia. N'hi ha que creuen que l'emperador Palpatine ha afermat el seu domini gràcies a un ús pervers de la Força, però alguns coneixedors de l'entorn més pròxim a Palpatine afirmen que, en privat, l'emperador no és capaç ni de moure un didal. Pel que fa a Darth Vader, la seva influència real sobre la política de l'emperador és un misteri tan gran com la seva identitat.

TOT FA PENSAR que l'enduriment de la política repressiva no farà sinó ampliar les simpaties envers l'aliança rebel, que té, malgrat tot, diversos problemes: no té armament per repel·lir l'Estrella de la Mort, no té un lideratge sòlid (si almenys el mestre Yoda o Obi-Wan Kenobi estiguessin disposats a agafar les regnes!) i té problemes per cohesionar-se ideològicament, una circumstància relativament comprensible tenint en compte que la galàxia té uns 20 milions de planetes habitats per éssers que no només són de dretes o esquerres, progressistes o conservadors, sinó també felins ovípars, marsupials grocs o paquiderms amb plomes, per dir només tres exemples de la diversitat multicultural de la nostra galàxia. Però tots plegats vam saber viure en pau durant mil·lennis d'estabilitat republicana, i de ben segur que ho podem aconseguir de nou. Que la Força ens hi acompanyi.

stats