Art

El jutjat amenaça amb multes i accions penals si no es retornen tots els béns a Sixena

“Seguirem defensant amb serenor i tranquil·litat que aquestes peces no poden sortir de Lleida”, ha manifestat Santi Vila, conseller de Cultura

La titular del jutjat de primera instància número 1 d'Osca ha advertit avui al conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, i al director del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra, de responsabilitats penals si no lliuren al monestir de Sixena (Osca) els béns pendents de retornar. La jutge no estableix un termini nou per a la devolució dels béns, però diu que en virtut de la llei d'enjudiciament civil totes les actuacions judicials es realitzarien "sense dilació".

Després de requerir les peces en una providència, la jutge ara llança la seva advertència en un acte en el qual recorda a les institucions catalanes que queden pendents de retornar 46 peces dipositades al Museu de Lleida, en compliment de la sentència que va ordenar el retorn de les 97 obres reclamades des de l'Aragó. 53 objectes es van traslladar el juliol passat.

En l'acte, la jutge desestima els últims recursos interposats des de Catalunya per intentar evitar el compliment de la sentència i es dirigeix al conseller de Cultura i al director del MNAC per advertir-los de les "conseqüències legals" derivades de la negativa a acatar la resolució.

A tots dos els adverteix de la possibilitat d'imposar-los multes coercitives per recordar-los l'obligació de complir les decisions judicials, "sense perjudici de les responsabilitats penals" que poguessin tenir lloc. Assenyala, a més, que en virtut de la llei d'enjudiciament civil s'han de complir les sentències dels tribunals en els terminis previstos i assenyalats.

Segons el lletrat de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, Catalunya ha incomplert ja tres terminis per a la devolució dels béns: el 25 de setembre del 2015, el 20 de juliol d'aquest any i cinc dies després per exigir el compliment definitiu de la resolució.

L'acte de la titular del jutjat d'Osca es fa públic uns dies abans de la celebració de la concentració convocada pel consistori de Sixena per diumenge que ve davant les portes del monestir per exigir l'execució de la sentència que ordena la devolució de la totalitat de les peces reclamades.

La resposta de la Generalitat
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha assegurat aquest dimarts que el Govern no modificarà el seu posicionament i seguirà defensant que les 44 peces de Sixena que hi ha al Museu de Lleida no es poden traslladar perquè s’estaria incomplint la legalitat catalana. “El Departament de Cultura es mantindrà ferm i seguirà defensant amb serenor i tranquil·litat que aquestes peces no poden sortir de Lleida”, ha manifestat.

El conseller de Cultura ha expressat la seva “sorpresa” per la “virulència del jutjat" i ha demanat “un punt de serenitat i de proporcionalitat en les accions que prenguin les parts”. Ha recordat, a més, que qualsevol decisió sobre el futur de les peces del Museu de Lleida “l’haurà de prendre de forma col·legiada el Govern, que ja va aprovar un acord segons el qual no s’autoritzava la sortida de les obres del Museu de Lleida”. “I seguim convençuts que tenim la raó”, ha assenyalat.