LITERATURA
Cultura 06/03/2012

Els aniversaris de Gabriel García Márquez

Premi Nobel de literatura i escriptor d'una gran popularitat, Gabriel García Márquez fa 85 anys. Per celebrar-ho, les editorials Leer-e i Mondadori publiquen en format electrònic Cien años de soledad.

Jordi Nopca
2 min
Gabriel García Márquez va néixer a la petita localitat d'Aracataca  el 6 de març del 1927.

BARCELONA.Gabriel García Márquez és un dels prestidigitadors de la paraula més impressionants de la segona meitat del segle XX. Des que l'any 2004 publiqués la nouvelle Memoria de mis putas tristes , l'escriptor colombià nascut a Aracataca l'any 1927 no ha publicat cap nou llibre, a banda d'aplegar 22 textos creats per ser llegits en públic des del 1944 fins al 2007, Yo no vengo a decir un discurso (Mondadori, 2010). El premi Nobel de literatura celebra el seu 85è aniversari amb una obra literària esponerosa, forta i resplendent, amb l'únic capítol pendent de continuar les seves memòries, de les quals només ha escrit el primer volum, Vivir para contarla (Mondadori, 2002).

1947: 65 anys del primer conte

La primera narració que Gabriel García Márquez va publicar va ser al diari colombià El espectador . Aquell 13 de setembre del 1947, quan l'escriptor va comprovar que el seu somni es feia realitat, es va adonar "de la certesa devastadora que no tenia els cinc centaus que costava el diari". La tercera resignación se centra en un dels temes centrals de la narrativa de García Márquez, la mort. Comença amb el descobriment per part d'un nen de la seva pròpia defunció. El metge certifica a la mare que la mort del nen és un fet. Després d'enterrar-lo, el difunt segueix creixent a dins del taüt, superant la frontera inexorable de la pròpia extinció.

1962: 50 anys de la creació de Macondo

Aquest 2012 fa cinquanta anys de la publicació de Los funerales de la Mamá Grande , primer recull de narracions ambientades a Macondo, que en paraules de l'autor colombià, "en comptes d'un lloc és més aviat un estat d'ànim". Personatges com el coronel Aureliano Buendía, María del Rosario Castañeda, el pare Antonio Isabel i el metge de la família inauguren el realisme màgic que identificarà García Márquez a partir de llavors.

1967: 45 anys de Cien años de soledad

Editorial Sudamericana va publicar la primera edició de la novel·la més coneguda de Gabriel García Márquez, en què el món de Macondo explora noves branques narratives al voltant dels Buendía. El llibre s'ha traduït a més de 40 llengües i ha superat els 35 milions d'exemplars venuts. Carmen Balcells, propietària de l'agència que representa García Márquez, ha volgut felicitar l'autor venent els drets per a l'edició electrònica, publicada per Leer-e i Mondadori i que serà venuda a un preu de 5,99 €.

1982: 30 anys del premi Nobel

"A la meva mare no li va agradar, que em donessin el Nobel. Deia que quan a algú li passava això, es moria de seguida", ha explicat García Márquez en més d'una ocasió. Fa tot just trenta anys de la concessió del premi literari més prestigiós del món, un reconeixement que li va arribar gràcies a llibres com La hojarasca (1955), El coronel no tiene quien le escriba (1961), El otoño del patriarca (1975) i Crónica de una muerte anunciada (1981), a banda de Cien años de soledad , clàssic instantani i, encara ara, la novel·la més emblemàtica de l'escriptor. El Nobel no va acoquinar García Márquez, que encara va publicar dues novel·les més i el primer volum de les seves memòries.

stats