Publicitat
Publicitat

Cinema

Un any sense Berlanga

El món del cinema espanyol recorda el genial director valencià

Fa un any que Luis García Berlanga va morir, dotze mesos per recordar la seva absència, que no el seu oblit. Perquè Berlanga, i l'univers berlanguià, segueix tant d'actualitat com el seu Bienvenido Mr. Marshall, sàtira plena d'humor negre en els anys cinquanta i avui, gairebé premonitòria.

Berlanga va morir el 13 de novembre de 2010 i va rebre l'últim adéu dels seus familiars, amics i companys de professió a la seu de l'Acadèmia de Cinema espanyola, una institució que recorda aquests dies el mestre amb testimonis de representants del món del cinema, que poden llegir-se a la seva pàgina web.

"Estimat Luis: Em sembla que això és l'últim que t'escric. Aquí les coses estan fatal: els mateixos xoriços, els mateixos fantasmes ... Però més. No tirarem una mica endavant fins d'aquí a tres o quatre anys. Sempre t'he dit que vas fer molt bé de marxar ", escriu Amparo Soler Leal.

Des d'aquest mateix fòrum, Santiago Segura reclama que el cinema de Berlanga sigui "assignatura obligatòria" en els programes escolars i Javier Gurruchaga recorda la seva participació en l'última pel·lícula del mestre i proclama que "Don Luis encara viu".

Bienvenido Mr Marshall! (1953), amb guió de Juan Antonio Bardem, Berlanga i el dramaturg Miguel Mihura, va ser potser la seva imprescindible targeta de presentació, o recordatori, o simplement, la seva millor pel·lícula: una farsa amanida amb una crítica esperpèntica sobre la realitat d'Espanya que ja llavors va traspassar fronteres geogràfiques i avui és una metàfora immortal.

A finals dels seixanta, Berlanga es va convertir en editor de la mítica col·lecció de literatura eròtica La sonrisa vertical i va seguir amb el seu cinema: T amaño natural, protagonitzada pel monstre del cinema francès Michel Piccoli (1973) i L'escopeta nacional (1977), una àcida i original denúncia de la corrupció del poder, que avui podria il·lustrar moltes situacions actuals.

L'any 1993, Todos a la cárcel va ser reconeguda amb tres Goyas (pel · lícula, director i so) i el propi Berlanga, com a millor director segons el Cercle d'Escriptors Cinematogràfics. I el 1999 va rodar la seva última pel·lícula París-Tombuctú, que va obtenir el Premi de la Federació Internacional de la Premsa Cinematogràfica (Fipresci), encara que la seva última aparició pública va ser el 19 de maig de 2010 a la inauguració de la sala que porta el seu nom a Madrid, a l'antic cinema Califòrnia.

Malalt d'Alzheimer, va acudir en cadira de rodes i, tot i "no parlar ni gairebé conèixer a ningú", segons el testimoni del director Manuel Gutiérrez Aragón, va aconseguir emocionar els presents en aixecar la mà i dibuixar unes llàgrimes caient per la seva cara .

Autor estimadíssim pel públic, aquest fill predilecte de València va traspassar les fronteres amb el seu cinema corretjós i divertit i va regalar un grapat d'obres mestres que el van convertir, segons l'actriu Concha Velasco, brillant protagonista de Paris-Tombuctú, en "un dels tres directors més grans de la història del cinema al costat de Federico Fellini i Billy Wilder ".

Fetitxista i desvergonyit, intel·ligent i original creador d'imatges i guions corrosius, va ser abans que res el cronista i la consciència d'un país que encara arrossegava els traumes d'una guerra, i el seu cinema va ser una manera de parlar i de plantar cara a l'absurd de la vida amb un particular sentit de l'humor, moltes vegades, negre.

Els llibres que ens fan grans

Etiquetes

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT