ART
Cultura 06/07/2012

Un aperitiu del futur museu Thyssen de Sant Feliu

Carmen Thyssen va inaugurar ahir un espai del monestir de Sant Feliu de Guíxols que acollirà exposicions temporals mentre no es construeixi el museu. En la primera hi ha obres de Gauguin, Casas i Sorolla.

Elisabet Escriche
2 min
Un aperitiu del futur museu Thyssen de Sant Feliu

SANT FELIU DE GUÍXOLS.L'exposició que va fer la cantant Patti Smith dels seus dibuixos al monestir de Sant Feliu l'estiu del 2010, aprofitant que havia d'actuar al Festival de la Porta Ferrada, va fer veure a l'equip de la baronessa Thyssen que el monestir era un espai idoni per acollir mostres temporals de la seva col·lecció privada, a l'espera que es construeixi el futur museu Thyssen a la població baixempordanesa.

Dos anys després, la idea s'ha materialitzat amb l'exposició Paisatges de llums, paisatges de somni. De Gauguin a Delvaux , que s'inaugurarà demà i que es podrà veure fins al 7 d'octubre. La mostra està formada per 53 peces, la majoria de les quals, un total de 47, provenen del museu de la baronessa a Madrid; dues més, del de Màlaga, i les altres quatre, del Museu Nacional d'Art de Catalunya. El seu objectiu és explicar la relació de l'home amb el paisatge des del 1870 fins al 1970. Per aconseguir-ho, s'ha dividit en tres blocs: Paisatges naturalistes del segle XIX , en què es poden veure obres dels dos primers artistes que van treballar a l'aire lliure, Théodore Rousseau i Charles-François Daubigny; Els espais de l'impressionisme , en què hi ha les dues joies de l'exposició - Liles , de Paul Gauguin, i Interior a l'aire lliure , de Ramon Casas-, i Visions de la modernitat , en què hi ha obres d'artistes com Richard Estes. "La seva particularitat recau en el fet que en cada una de les vuit sales dialoguen pintures catalanes, europees i americanes", va explicar la comissària, Pilar Giró. En la mostra també s'exhibeixen, per primer cop des que la baronessa les va adquirir, obres de Modest Cuixart, Ramón Martí i Alsina, i Joan Llimona.

Aquesta primera exposició temporal d'una part de la col·lecció Carmen Cervera al monestir representa un aperitiu del que ha de ser el futur museu Thyssen, la construcció del qual està encallada a causa de la crisi econòmica. "No renunciem a l'espai, però el temps ara el marca el finançament", va deixar clar l'alcalde, Joan Alfons Albó. Una prova d'aquest compromís és que l'Ajuntament té previst signar pròximament la compra de l'antiga fàbrica de suro Can Serra, on s'ubicarà el museu i que està situada just al costat del monestir. Mentre el centre no sigui una realitat, la intenció de la baronessa és fer una exposició temporal a l'any al monestir. L'adequació d'aquest espai -les mesures de seguretat i la instal·lació de la llum, entre d'altres- ha costat 385.000 euros, i la producció de l'exposició, 345.000 euros més. L'Ajuntament calcula que visitaran l'exposició unes 30.000 persones, coincidint amb el 50è Festival de la Porta Ferrada.

stats