CINEMA I GASTRONOMIA
Cultura 11/05/2011

La vida dels aprenents d'El Bulli serà un film de Hollywood

Ricard Martín
2 min
Ferran Adrià amb Lisa Abend, autora del llibre Los aprendices de hechicero , en la presentació de l'obra a la llibreria Bertrand.

Treballar entre dotze i catorze hores al dia, amb l'única recompensa d'un jaç i un àpat al dia. No, no estem parlant de mexicanes esclaves de la maquiladora. Aquesta és la rutina per la qual passen 35 joves cada any a El Bulli, quan van a fer-hi d'aprenents.

Aquesta crua realitat podria ser una pel·lícula, i segurament ho serà. Ferran Adrià va explicar ahir, en la presentació del llibre de Lisa Abend Los aprendices de hechicero (Planeta), que la vida de quatre aprenents d'El Bulli podria convertir-se en una superproducció de Hollywood.

Aprenentatge filosòfic

El contracte del film és a la taula d'Adrià. I a més de la seva signatura, farà falta "una inversió de 40 milions de dòlars", va dir Adrià. Abend, corresponsal de Time a Espanya, l'any 2009 va passar sis mesos convivint amb la plantilla de stageurs d'El Bulli, nois vinguts dels EUA, del Japó i de tot el món. Les seves vivències, que va recopilar, seran la base del film. "No és un llibre amic -valora Adrià-. Va ser com posar una càmera oculta dins del restaurant; n'explica la part més humana".

Les explicacions d'Abend i Adrià fan pensar que el film podria tenir punts de contacte amb Karate kid . Amb Adrià fent de senyor Miyagi, esclar. Després de sis mesos al paradís infernal de la cuina adriàtica, diu Abend que "aprenen a superar prejudicis i la disciplina de la creativitat". Quan surten, els queda una imatge gravada: la d'Adrià "mirant un tomàquet fixament", preguntant-se el perquè dels fets culinaris. El primer que va veure Abend a El Bulli va ser "quinze nois extraient pinyons de pinyes". Adrià revela la filosofia d'aquesta prova: "Fer-los treure pinyons és una manera d'eliminar el glamur de la cuina i descol·locar-los. El primer dia de la temporada els fem netejar les pedres del pàrquing!", riu.

Però, com a Kill Bill vol. 2 , l'acòlit les passa magres i recorre mig món per impregnar-se de la saviesa del mestre. És el cas del sud-coreà Luke Jang, que va acampar tres dies davant la porta fins que va rebre la seva oportunitat.

La pel·lícula transmetrà, segons el xef, els tres valors d'El Bulli: "Compartir, assumir riscos i passió". Serà un film de ficció, amb història d'amor -això és Hollywood-, però en la filmació s'hi barrejaran actors amb cuiners reals. I el tractament de la realitat serà similar al de La red social . Adrià no farà d'Adrià: "L'important de la pel·lícula han de ser els nois". Que, per cert, després de netejar pinyes van fer un risotto només de pinyons!

stats