El jutge arxiva la causa per enaltiment del terrorisme contra els titellaires de Madrid

Deixa en mans dels jutjats d'instrucció decidir si es va poder tractar d'un delicte contra els drets fonamentals

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha arxivat la causa contra els titellaires de Títeres desde Abajo per un delicte d'enaltiment del terrorisme en considerar que amb la seva obra no van donar suport a ETA, tot i que deixa en mans dels jutjats d'instrucció decidir si es va poder tractar d'un delicte contra els drets fonamentals.

El magistrat creu que amb l'obra 'La bruixa i Don Cristóbal' els titellaires Alfonso Lázaro de la Fuente i Raúl García no van voler "elogiar, enaltir, lloar o justificar l'activitat terrorista o menysprear o humiliar les víctimes de delictes terroristes o els seus familiars". El jutge diu que no hi havia "una línia clara de suport concret a accions específiques de caràcter terrorista" ni tampoc "una publicitat de certa qualitat i capacitat d'incidència".

Els dos artistes van estar a la presó cinc dies al febrer després de ser detinguts arran de la representació d'una obra satírica durant el Carnaval, en la qual van exhibir un cartell amb la inscripció 'Gora Alka-ETA', entre altres 'irreverències' amb un jutge i una monja. Després d'haver-los enviat a presó preventiva, el jutge ara afirma que exhibir la pancarta no va constituir un enaltiment del terrorisme, sinó que pretenien criticar els quatre poders que regeixen la societat espanyola: la propietat, la institució religiosa, el poder judicial i les forces de seguretat, i en concret "fer una crítica a l'actuació policial en confeccionar proves falses". Destaca que l'idioma en què es va representar va ser l'esperanto, "pel qual va ser inintel·ligible per al públic en general".

En un altre acte, Moreno  arxiva l'ampliació de la querella dels titellaires presentada per Dignitat i Justícia contra els actors Alberto San Juan i Gloria Muñoz per representar una obra igual, ja que explica que el que pretenien era solidaritzar-se amb els dos detinguts.