LLETRES
Cultura 08/04/2011

Un assaig sobre la felicitat guanya el premi Anagrama

Un altre sobre els zombis i el cine de terror queda com a finalista del certamen més longeu d'assaig

Efe
2 min
Els guanyadors del Premi Anagrama d'assaig

BarcelonaEl filòsof val·lisoletà Vicente Serrano ha guanyat la 39a edició del Premi Anagrama d'Assaig, dotat amb 8.000 euros, amb una obra sobre la felicitat en els temps actuals titulat La herida de Spinoza. Felicidad y política en la vida posmoderna. "L'acceptació dels límits produeix alegria", ha dit avui Serrano, a manera de resum, de la filosofia que subjau en el seu llibre, en el qual aborda el tema de la felicitat des d'una perspectiva personal, però recolzant-se en els grans pensadors de la història. Les investigacions d'Antonio Damasio i el pensament de Spinoza són el punt de partida de Vicente Serrano, que es reconeix un gran admirador de tots dos, "especialment de Spinoza", que és un clàssic del segle XVII, que l'autor ha portat als nostres temps perquè "segueix viu".

El jurat, integrat per Salvador Clotas, Román Gubern, Xavier Rubert de Ventós, Fernando Savater, Vicente Verdú i l'editor Jorge Herralde, ha concedit el premi a Vicente Serrano "per majoria", i ha elegit com finalista l'obra Filosofía zombi, de Jorge Fernández Gonzalo. Jorge Fernández és un jove doctor en Filosofia Hispànica de 29 anys nascut a Madrid, que ha aconseguit ser finalista amb un llibre que utilitza els zombis com a metàfora de la por que ens provoca la societat controladora i tecnològica en què vivim. "Filosofía zombi" usa la filmografia del director de cinema de terror George Romero com fil conductor d'un assaig sobre "la societat tecnològica que ens impedeix l'experiència directa i sobre els mecanismes de control i intermediació de les societats postmodernes", segons l'autor.

"En els dos casos s'ha valorat més la imaginació crítica que l'erudició", ha aclarit l'editor Jorge Herralde, membre del jurat i impulsor d'aquest guardó.

"Crec que els dos autors abordem el tema de les conseqüències del capitalisme i la globalització", ha afegit el guanyador del premi, que ha expressat la seva satisfacció per haver estat reconegut per un jurat format per pesos pesants de la filosofia, com Fernando Savater i Xavier Rubert de Ventós.

stats