ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 01/05/2012

'La avería' i 'Veraneantes' empaten als Max menys catalans

El teatre català es va quedar curt als premis Max. L'obra de Miguel del Arco Veraneantes i La avería de Blanca Portillo van ser clares vencedores, com estava previst, en un empat tècnic a cinc premis.

Laura Serra
2 min
'La avería' i 'Veraneantes' empaten als Max menys catalans

BARCELONA.El teatre català ha fet una collita minsa en la recol·lecta de pomes brossianes dels premis Max. Àlex Casanovas com a millor actor de repartiment per Un tranvía llamado Deseo -categoria a la qual també concorria Carles Canut- va ser l'únic guardonat, tot i que estaven nominades les actrius Anna Lizaran i Vicky Peña.

El Max de consol, a millor autor en català, va ser per a Josep Maria Benet i Jornet per l'espectacle que es va estrenar al Teatre Lliure Dues dones que ballen , dirigit per Xavier Albertí i amb Alícia Pérez i Anna Lizaran, a qui va dedicar el guardó. El dramaturg es va declarar "estupefacte", perquè hauria preferit que guanyessin els seus contrincants , Carles Alberola o Pere Riera, "que és la rehòstia i una mica fill meu, que carai". El millor autor en castellà, categoria a la qual estava nominat sorprenentment Jordi Galceran per Burundanga , va ser Alfredo Sanzol per Días estupendos .

Els millors espectacles de la nit, com estava previst per les 14 i 7 nominacions que tenien, van ser Veraneantes i La avería . Miguel del Arco i els seus estiuejants es van endur 5 premis per l'adaptació del text de Màxim Gorki, entre els quals el de millor espectacle. Blanca Portillo va rebre el Max a millor direcció escènica per l'obra de Dürrenmatt, i 4 premis més tècnics. També es van repartir els Max a millor actor i actriu protagonistes Asier Etxeandía i Bárbara Lennie. Carmen Machi va rebre el premi a millor actriu de repartiment per Falstaff .

Per un any, Animalario no es va endur cap premi, però tampoc Focus, amb qui competien a la categoria de millor empresari (tampoc van guanyar per l'infantil Geronimo Stilton ). Se'l va endur de nou Veraneantes . "Aquest any no ens queixarem, perquè crec que ens pagaran les factures impagades. Però ens hem d'unir, perquè un país sense cultura és un país sense identitat", deia el productor de Kamikaze, Aitor Tejada. Salvador Sunyer va tirar pel mateix camí en rebre el Max de noves tendències pel festival Temporada Alta: "No estic gens content -va dir, contundent-. Quan el vaixell s'enfonsa, la cultura el pot mantenir flotant". També van rebre premis especials Júlia Gutiérrez Caba (Max d'honor), el festival Les Translatines (Max iberoamericà) i el Teatro Fronterizo del valencià José Sanchis Sinisterra (Max de la crítica).

En dansa, categories en què Cesc Gelabert i Belmonte estaven trinominats, dos Max van ser per a Israel Galván i La curva , i dos per a Eva Yerbabuena per Cuando yo era... El millor musical: Avenue Q .

stats