Cultura 27/05/2021

El Bachcelona celebra tornar de mica en mica a la normalitat

El violinista Shunske Sato inaugurarà la novena edició del festival dedicat a Bach

2 min
Shunske Sato protagonitzarà el concert inaugural del Bachcelona 2021

BarcelonaQue el Festival Bachcelona continuï celebrant-se és una bona notícia. Ho és també perquè demostra la capacitat de resistència de projectes culturals de petita i mitjana escala i de propostes artístiques amb personalitat. Com diu Daniel Tarrida, el director del Bachcelona, es tracta de “tornar de mica en mica a la normalitat”. L’edició que s’escamparà per diferents espais de Barcelona de l’1 al 8 de juliol encara estarà “condicionada per la pandèmia”: no hi haurà tantes activitats com el 2019 i els aforaments s’adaptaran a les restriccions de les autoritats sanitàries. Així i tot, Tarrida no ha volgut rebaixar-ne el perfil i ha bastit una programació amb interessants aproximacions a l’inabastable univers de Bach i algunes novetats, com ara l’estrena com a espai del festival del Teatre Akadèmia, que acollirà el concert per a nadons Ba Ba Bach!

La novena edició s’obrirà a L’Auditori amb el concert del violinista Shunske Sato, director artístic de la Nederlandse Bachvereniging, acompanyat dels solistes de la Salvat Beca Bach. L’actuació forma part de la programació de música antiga de L’Auditori, la qual cosa confirma la bona feina del Bachcelona establint lligams amb els grans equipaments musicals del país. De fet, l’any que ve hi haurà un concert de Ton Koopman coproduït amb L’Auditori, i dos al Palau de la Música, un del Phantasm Viol Consort al cicle Palau Bach i un programa de Magnificats.

Tornant a l'edició d'enguany, es repetirà l’experiència d’escoltar les Variacions Goldberg asseguts en gandules al Recinte Modernista de Sant Pau. Les Variacions també les interpretarà a la Pedrera un trio de músics de l’Orquestra del Liceu. El Duo Cassadó relacionarà Bach amb Arvo Pärt i Zoltan Kodály, i Carles Marigó protagonitzarà el Breaking Bach al CaixaForum. Més enllà de les suites per a violoncel aniran Clara Pouvreau i Markku Luolajan-Mikkola al Museu de la Música. La basílica de Santa Maria del Pi acollirà la commemoració del 500è aniversari del compositor Joan Brudieu, i la de la Mercè aplegarà cantants i organistes de l’Esmuc. Alguns d’aquests concerts són de caràcter solidari, i els fons es destinaran a la Fundació Plat del Pobre, la Fundació Obra Mercedària, el Centre Xamfrà i la Fundació Ana Ribot.

El Bachcelona 2021, que té com a patrocinadors principals la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Salvat, compta amb un pressupost de 73.000 euros. “Sense els vincles amb les entitats de la ciutat i el mecenatge indirecte el pressupost pujaria a 120.000 euros”, diu Tarrida.

stats