Cultura 01/06/2012

El ballet d'Ángel Corella presenta un ERO de sis mesos que afecta tota la companyia

El ballarí ha presentat l'expedient aquest migdia. Afecta la quarantena de treballadors de la formació, incloent-hi ell mateix

Efe
2 min
Ángel Corella, ahir, passejant per la Rambla acompanyat dels ballarins de la seva companyia, el nou Ballet de Barcelona.

BarcelonaEl Barcelona Ballet ha presentat avui un expedient de regulació d'ocupació (ERO) de sis mesos que afecta tota la companyia i el ballarí Ángel Corella, el director, que ha fet l'anunci coincidint amb la presentació d'un nou espectacle. Del 12 al 13 de juny, la companyia actuarà al teatre Coliseum de Barcelona. El repertori de l'espectacle estarà format per peces com 'Paquita', 'Facing the light', l'estrena mundial d'aquesta coreografia de Kirill Radev, i 'Suspended in time, amb música de l'Electric Light Orchestra.

Corella ha explicat que la companyia ha presentat l'ERO perquè la seva situació econòmica és crítica. La decisió, ha afegit, va ser difícil, però ha subratllat que "tots els ballarins de la companyia l'han entès i hi han donat suport". Les dificultats es troben en el fet que la subvenció de la Junta de Castellà i Lleó ja va expirar i les negociacions amb les administracions catalanes encara no estan tancades. El ballarí s'ha mostrat optimista perquè la Diputació de Barcelona va aprovar ahir mateix una subvenció per a la formació, l'import de la qual se sabrà el pròxim dia 5, i per la pròxima aprovació de la nova llei del mecenatge del govern espanyol.

Ángel Corella ha recordat, també, que el pròxim dia 28 farà la seva darrera actuació amb l'American Ballet, perquè ha decidit no compaginar la direcció del Barcelona Ballet amb les seves interpretacions amb la companyia nord-americana. "No em retiro i no tanco les portes a l'American. Estan una mica enfadats perquè no segueixo, però entenen que ho faig per una bona causa", ha subratllat.

El ballarí es mostra comprensiu amb les administracions públiques catalanes pel moment de crisi en què es troben, però ha recordat que la seva és l'única companyia de dansa clàssica de l'Estat, "els únics que podem exportar i que anem arreu del món. I en el futur, quan la crisi s'apaivagui, crec que serem un referent cultural molt important relacionat amb Barcelona".

Aquest estiu la companyia participarà al Festival de Peralada i després viatjarà a la Xina. A la tornada, actuarà a diverses localitats catalanes i a València. Les úniques paraules crítiques que Corella ha pronunciat durant la roda de premsa han anat dirigides als responsables del Liceu, on, ha dit, li "agradaria molt" fer temporada. El Barcelona Ballet no és, però, una prioritat de l'actual director artístic del coliseu operístic. Corella ha comentat que els havia proposat un 'Trencanous' que acabarà fent una altra companyia. "Nosaltres –ha conclòs– estem disponibles i disposats".

stats