MERCÈ 2011
Cultura 24/09/2011

Els barcelonins es bolquen en els primers concerts de La Mercè

Marta Salicrú
2 min

BarcelonaL'oferta de concerts de La Mercè va arrencar dijous a la nit a les places del centre de Barcelona on es feien els directes de la primera jornada. A la plaça del Rei, la plaça Reial, la plaça de Sant Jaume i l'avinguda de la Catedral no es va notar que l'endemà era dia feiner. El Fòrum, en canvi, no es va estrenar fins ahir ben entrada la nit.

La ciutat es va bolcar en la música de la seva festa des del primer dia, i les aglomeracions es van fer notar, sobretot en el concert del duo barceloní Astrud, que va insistir en la revisió acústica amb marimba i viola de roda dels seus clàssics al costat del Col·lectiu Brossa -ja fa gairebé un parell d'anys que els Astrud els fan pujar als escenaris-. L'accés al concert del duo barceloní va quedar bloquejat per la gentada que hi havia a la plaça del Rei, que és tant un marc incomparable com, any rere any, un coll d'ampolla massa petit per als concerts amb més poder de convocatòria.

Tampoc li va faltar quòrum a l'eficaç però poc transcendent quartet de surf i rock instrumental també de Barcelona Los Tiki Phantoms -com sempre amb les cares amagades rere màscares de calavera-, que tocaven a la mateixa hora en una plaça Reial on es feia difícil apropar-se a l'escenari. Un parell d'hores abans, la formació japonesa PE'Z també la va omplir amb el seu jazz eclèctic -al repertori dels nipons hi cap des de dixieland fins a jazz fusió-, convincent però un pèl mancat de personalitat pròpia que el diferenciï.

El directe dels japonesos va servir alhora per tancar el Festival Àsia i per donar el tret de sortida al BAM, el Barcelona Acció Musical, el veterà festival que reuneix els concerts en teoria més minoritaris de la Mercè, però que dijous van demostrar el seu poder de convocatòria. També formaven part del BAM els concerts d'Astrud, Los Tiki Phantoms i PE'Z, a més del dels madrilenys Remate, que van defensar el seu pop elegant amb un potent format de trio elèctric, però que va tenir menys connexió amb el públic.

Fora del BAM, l'explosiva i eclèctica fusió del marroquí Aziz Sahmaoui va remoure els fonaments de la Catedral, i l'Orquestra Plateria va posar el punt final a la primera jornada a la plaça de Sant Jaume fent ballar amb salsa i ranxeres.

stats