MÚSICA
Cultura 02/05/2011

Daniel Barenboïm dirigirà un concert per la pau a Gaza

L'Orquestra per Gaza, que actuarà dimarts, està formada per 25 músics de prestigioses formacions europees. Serà la primera vegada que el director d'orquestra israelià actuï en aquest territori palestí

Redacció
2 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Daniel Barenboïm dirigirà dimarts un concert per la pau a la franja de Gaza, davant d'una formació composta per músics de prestigioses orquestres europees. Aquesta concert serà el primer esdeveniment cultural d'aquest nivell que se celebra a Gaza.

Segons ha comunicat l'ONU, Barenboïm conduirà l'Orquestra per Gaza, constituïda especialment per a l'ocasió per músics de la Staatskapelle i de la Filarmònica de Berlín, de la Filarmònica de Viena, de l'Orquestra de París i de l'Scala de Milà. El conjunt estarà integrat per 25 musics que tocaran davant d'unes 300 o 400 persones, estudiants de música, principalment, així com membres de la societat civil de Gaza.

Segons el portaveu de la coordinació especial de l'ONU per al procés de pau a Orient Pròxim, Robert Serry, el concert no és cap “esdeveniment polític” sinó que préten “aportar alguna cosa a la població de Gaza”. Organitzat per ONG palestines en col·laboració amb l'ONU, l'acte tindrà lloc dimart a les 9.30 hores al centre cultural al-Mathaf, a la ciutat de Gaza.

Reconegut militant per la pau entre israelians i palestins, Daniel Barenboïm, de 86 anys, ha declarat a través d'un comunicat que se sent “feliç de venir a Gaza. Celebrarem el concert com a signe de solidaritat i d'amistat amb la societat civil” de la franja. Serà la primera vegada que el director visiti aquest territori palestí. El músic sí que ha actuat en diverses ocasions a Cisjordània –l'última a l'abril del 2010– però les autoritats hebrees li havien denegat nombroses vegades el permís d'entrar a Gaza a través del territori israelià.

Pianista i director d'orquestra israelià i argentí, també amb passaport espanyol i palestí, Barenboïm va crear l'any 1999, juntament amb l'intel·lectual palestí Edward Saïd, mort al 2003, la cèlebre Orquestra Divan, formada per joves àrabs i israelians de 14 a 25 anys.

Ibrahim al Najjar, el director del conservatori de música al Qattan, l'únic de Gaza, ha manifestat que “aquesta visita és molt important per a nosaltres per diverses raons, tan culturals com socials”. Al Najjar ha explicat que el concert servirà per demostrar que els palestins són “gent civilitzada” i des d'un punt de vista polític que “Gaza és un lloc segur”.

stats